Maj mesec matematike – u septembru!

Maj mesec matematike – u septembru!

Centar za promociju nauke i Matematički institut SANU ni ove godine nisu odustali od najveće naučnopopularne manifestacije Maj mesec matematike. Drugi deo programa održali smo kako u virtuelnom tako i u realnom prostoru, umesto u maju – u septembru, u periodu od 21. septembra do 7. oktobra

U ponedeljak, 21. septembra, na Letnjoj sceni Beogradske tvrđave, prvi put smo spojili ples i matematiku: tim Centra za promociju nauke i Stanica za savremeni ples iz Beograda zajedno su osmislili plesni performans „Tačka je ono što nema delova“ i njime otvorili jesenji nastavak manifestacije Maj mesec matematike. Snimak možete pogledati na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=CFNTw3dlzTw&t=1070s

Tokom trajanja manifestacije Centar za promociju nauke i MI SANU pripremili su izložbu  „Matematičarke širom Evrope“, autorke Silvije Pejše, koja je bila paralelno izložena na dva mesta – na šetalištu Beogradske tvrđave, od 21.9. do 7.10. i u Kulturnom centru Novog Sada, od 28.9. do 3.10. Izložba predstavlja fotografske portrete uz intervjue trinaest matematičarki iz različitih zemalja širom našeg kontinenta. Pored same izložbe, pripremljen je i katalog ove, koji je svečano predstavljen publici 24. septembra u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, a tom prilikom za publiku su pričali Dobrivoje Lale Erić, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju u CPN-u, dr Dušanka Perišić, redovna profesorka Univerziteta u Novom Sadu, dr Vesna Todorčević, redovna profesorka Fakulteta organizacionih nauka, naučna savetnica MI SANU i dr Đorđe Baralić, viši naučni savetnik u MI SANU.

U Naučnom klubu Beograd tokom manifestacije održan je niz predavanja za zainteresovanu publiku. Prof. dr Rade Živaljević, naučni savetnik MI SANU pričao je o topologiji, dok je dr Vesna Todorčević, redovna profesorka na Fakultetu organizacionih nauka i naučna savetnica MI SANU održala inspirativno predavanje „Tragovi žena u matematici“.

Naravno, kao i svaki put u prethodnih osam godina, Maj mesec matematike nije zaboravio svoje najmlađe učesnike. Na glavnom šetalištu Beogradske tvrđave svakog dana pred decom je bio matematički poligon koji smo preskakali, provlačili se, ciljali, i slagali rešavajući matematičke zadatke. Uz igru napolju, pripremili smo i četiri onlajn radionice koje su decu vodile kroz svet trigonometrije, geometrije, ali i plesa i vežbanja.

Ostale aktivnosti