Међународни Дан Дунава

Међународни Дан Дунава

20. јул 2013.[:]

У оквиру обележавања 10. међународног Дана Дунава, Центар за промоцију науке, од 20. до 30. jуна, организује низ манифестација на Тргу Републике у Београду

Генерална скупштина Уједињених нација одлучила је да 2013. година буде Међународна година сарадње у области вода. У Србији ову манифестацију обележава Центар за промоцију науке у партнерству са факултетима и научним институтима у земљи и иностранству, који ће серијом акција посвећених води поставити ову тему као кључну у размени искустава, проналажењу и обезбеђивању пијаће воде код нас и у свету.

Међународним Даном Дунава се од 2004. сваког 29. јуна посебно указује на значај заштите и очувања ове реке и њених притока. Иницијатор прославе је Међународна комисија за заштиту реке Дунав, а удруженом акцијом различитих организација Дан Дунава је израстао у манифестацију у којој сваке године учествује све већи број људи.

Након  што је 22. мартa обележио Светски дан вода, Центар за промоцију науке се прикључио међународној прослави Дана Дунава. Заједно са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, од 20. до 30. jуна ЦПН организаује низ манифестација у свом павиљону, који ће бити постављен на Тргу Републике у Београду. Сви посетиоци пaвиљона, а најпре они најмлађи, моћи ће да се укључе у бројне радионице посвећене води, које ће водити стручни сарадници али и да разговарају са научницима-истраживачима вода. Испред самог павиљона у Кнез Михаиловој улици, грађани ће имати прилику да се, исцртавајући га, упознају са делом слива Дунава, од његовог извора до уласка у Србију.

Међународну конвенцију о сарадњи на заштити и одрживом коришћењу Дунава 1994. године потписало је 14 земаља, чланица Међународне комисије за заштиту реке Дунав. Србија је 30. јануара 2003. године ратификовала Конвенцију о заштити реке Дунав.

Остале активности