Пројекти на Сајму књига

Пројекти на Сајму књига

У петак, 27. октобра, на штанду ЦПН-а представљени су међународни пројекти Scientix, CREATIONS и Hypatia, у којима је Центар један од партнера[:]

_MMM5491

И на 62. Међународном београдском сајму књига на штанду ЦПН-а петак је традиционално дан када се представљају европски пројeкти у којима Центар учествује. Ове године сарадницима Центра, као и наставницима и директорима основних и средњих школа, представљена су три пројекта Scientix, CREATIONS и Hypatia, у којима је Центар партнер, а са идејом да мрежу сарадника проширимо и заинтересоване наставнике директо укључимо у саме пројекте. Заједничка карактеристика за сва три пројекта је да за своје циљне групе имају наставнике основних и средњих школа као и да се баве СТЕМ дисциплинама (енгл: Science, Technology, Engineering, Math –наука, технологија, инжењерство и математика) из различитих углова.

Центар за промоцију науке ће у напредне две године (2017–2019) бити национална контакт тачка за Scientix највећу онлајн заједницу која окупља наставнике СТЕМ дисциплина, али и доносиоце одлука са идејом да се скрене пажња на значај СТЕМ дисциплина у савременом образовању.

Други важан пројекат који је представљен наставницима је пројекат CREATIONS финансиран из програма Хоризонт 2020. Основни циљ овог пројекта је заступање креативних метода у СТЕМ областима које су засноване на корацима истраживачког учења уз коришћење елемената уметничког стварања.

Коначно, пројекат Hypatia скреће пажњу на постојање академских родних стереотипа и у свом фокусу има, са једне стране, рушење родних стереотипа међу младима, а са друге , а у директој вези са првим циљем, мотивисање младих девојака да за своје каријере изаберу СТЕМ области скрећући им пажњу да не постоји подела на такозвана „мушка“ и „женска занимања“.

 

Остале активности