Мејкерс лаб отворен у Бујановцу

Мејкерс лаб отворен у Бујановцу

Представници Групе за образовање – чији члан је и Центар за промоцију науке – отворили су, 1. фебруара, у Средњој школи „Сезаи Сурои“ у Бујановцу, нову „учионицу будућности“.

Свечано је отворен четрнаести Мејкерс лаб у нашој земљи, а први у овој години, у Средњој школи „Сезаи Сурои“ у Бујановцу уз присуство представника Групе за образовање (међу којима су били и представници Центра за промоцију науке), чланова локалне самоуправе, привреде и медија, као и наставника и ђака ове школе. Ово је друга двојезична школа која је постала део Мејкерс мреже, након Основне и средње школе са домом ученика „Петро Кузмјак“ у Руском Крстуру.

Мултидисциплинарни простор, рађен по моделу „учионице будућности“, у овој бујановачкој школи омогућиће ђацима и наставницима не само рад са савременом технологијом и опремом, већ и приступ програмима Мејкерс мреже који унапређују знања и вештине, стварају везе са привредом, као и са другим школама, са циљем размене искуства, заједничких пројеката и друге врсте сарадње.

Темељи средње школе „Сезаи Сурои“ постављени су пре нешто више од пет деценија, а за то време школа је мењала своје локације и напредовала у ономе што нуди својим ђацима како би дошла до онога што је данас. Захваљујући залагању наставника и ђака, школа бележи успехе када је реч наградама на регионалним, републичким, па и међународним такмичењима и смотрама, као и партнерствима у различитим пројектима, разменама ђака и наставничког особља.

Школа такође годинама учествује у програмима Достигућа младих у Србији која је, поред Нордеус фондације, Центра за промоцију науке и Иницијативе Дигитална Србија, део Групе за образовање. Један од истакнутих успеха је прво место у ТИТАН симулацији и учешће ученика у Пословном изазову Западног Балкана.

У Школи „Сезаи Сурои“, ова учионица будућности, биће коришћена за реализацију ваннаставних активности, попут предузетништва, развијању међупредметних компетенција и проналажење надарених ученика и њихову подршку. Савремене алате и опрему за наставу, попут Лего робота, 3Д штампача и сетова за научне експерименте, користиће наставници и ђаци свих образовних профила.

 

Остале активности