Mejkers lab otvoren u Bujanovcu

Mejkers lab otvoren u Bujanovcu

Predstavnici Grupe za obrazovanje – čiji član je i Centar za promociju nauke – otvorili su, 1. februara, u Srednjoj školi „Sezai Suroi“ u Bujanovcu, novu „učionicu budućnosti“.

Svečano je otvoren četrnaesti Mejkers lab u našoj zemlji, a prvi u ovoj godini, u Srednjoj školi „Sezai Suroi“ u Bujanovcu uz prisustvo predstavnika Grupe za obrazovanje (među kojima su bili i predstavnici Centra za promociju nauke), članova lokalne samouprave, privrede i medija, kao i nastavnika i đaka ove škole. Ovo je druga dvojezična škola koja je postala deo Mejkers mreže, nakon Osnovne i srednje škole sa domom učenika „Petro Kuzmjak“ u Ruskom Krsturu.

Multidisciplinarni prostor, rađen po modelu „učionice budućnosti“, u ovoj bujanovačkoj školi omogućiće đacima i nastavnicima ne samo rad sa savremenom tehnologijom i opremom, već i pristup programima Mejkers mreže koji unapređuju znanja i veštine, stvaraju veze sa privredom, kao i sa drugim školama, sa ciljem razmene iskustva, zajedničkih projekata i druge vrste saradnje.

Temelji srednje škole „Sezai Suroi“ postavljeni su pre nešto više od pet decenija, a za to vreme škola je menjala svoje lokacije i napredovala u onome što nudi svojim đacima kako bi došla do onoga što je danas. Zahvaljujući zalaganju nastavnika i đaka, škola beleži uspehe kada je reč nagradama na regionalnim, republičkim, pa i međunarodnim takmičenjima i smotrama, kao i partnerstvima u različitim projektima, razmenama đaka i nastavničkog osoblja.

Škola takođe godinama učestvuje u programima Dostiguća mladih u Srbiji koja je, pored Nordeus fondacije, Centra za promociju nauke i Inicijative Digitalna Srbija, deo Grupe za obrazovanje. Jedan od istaknutih uspeha je prvo mesto u TITAN simulaciji i učešće učenika u Poslovnom izazovu Zapadnog Balkana.

U Školi „Sezai Suroi“, ova učionica budućnosti, biće korišćena za realizaciju vannastavnih aktivnosti, poput preduzetništva, razvijanju međupredmetnih kompetencija i pronalaženje nadarenih učenika i njihovu podršku. Savremene alate i opremu za nastavu, poput Lego robota, 3D štampača i setova za naučne eksperimente, koristiće nastavnici i đaci svih obrazovnih profila.

 

Ostale aktivnosti