Научни кафе

Научни кафе

У понедељак, 11. фебруара у просторијама Collegium Hungaricum одржан је научни кафе под називом  Жене, научнице, мејкерке

Ово је први у низу научних кафеа које Центар за промоцију науке припрема и који ће се одржавати ове сезоне.

Истовремено, на овај начин, обележен је Дан жена и девојчица у науци. У пуној сали Collegium Hungaricum  кроз отворену дискусију  желели смо да направимо простор за размену идеја о мејкерс култури и научној заједници у Србији, о њеном утицају на научну и уметничку сцену, и пре свега, о њеном потенцијалу за будућност. Гошће кафеа биле су Александра Јованић – уметница и програмерка, Факултет ликовних уметности, Универзитет у Београду; Анђелка Исаковић – докторка медицине, Медицински факултет, Универзитет у Београду; Соња Жакула – антрополошкиња, Етнографски институт САНУ; Ивана Живаљевић – зооархеолошкиња, Институт БиоСенс, Нови Сад; Миљана Стојановић – хемијска инжењерка, TENFORE DOO. Дискусију су водиле Нађа Духачек из Центра за женске студије и Јелена Јоксимовић из Центра за промоцију науке.

Учеснице су разговором подстицале девојке и жене да себе виде као изумитељке, мајсторке, програмерке, истраживачице, уметнице, инжењерке, дизајнерке, и да виде себе као део колаборативне мејкерс заједнице у Србији. Учеснице су имале и желеле да поделе пуно искустава из света науке. Та искуства крећу се од дилема које феномене истраживати, преко тога које методологије користити па све до оних најличнијих осећаја који прате истраживачки рад, рад у тиму и посебно напредовање у каријери. Нешто мање се говорило о мејкерс култури и женама у њој јер је очигледно то поље у самом зачетку код нас.

 

Остале активности