Научни новинари на Аргусу

Научни новинари на Аргусу

ЦПН организовао први колоквијум за научне новинаре, који је део дугорочнe стручне подршке

Прва у низу стручних радионица за научне новинаре које организује Центар за промоцију науке, одржана је у четвртак, 29. марта, на Броду  лабораторији Аргус.

Колоквијум за научне новинаре, на коме се говорило о изазовима научних новинара, проблемима у раду са којима се суочавају, као и начинима и облицима сарадње са Центром за промоцију науке, део је специјалног медијског програма чији је циљ да ојача положај научних новинара у Србији.

Са групом новинара који долазе са телевизија са националном покривеношћу, из дневне штампе, као и стручних магазина и са сајтова, говорило се о облицима помоћи као што су организовање мреже научних новинара, електронског сервиса за подршку, тематских семинара са научницима и другом.

Циљ Центра за промоцију науке је да пружи дугорочну стручну подршку професионалним новинарима који су се посветили темама из науке и технологије. Научни новинари који су присуствовали на првој радионици пријавили су се за учешће путем стално отворене пријаве на сајту ЦПН-а, на адреси prijave.cpn.rs/novinari (новинари који се накнадно пријаве биће позвани на наредне колоквијуме).

Радионица је одржана на Аргусу, пловећој лабораторији, која је од 2003. године у власништву Републике Србије, а од 2011. године под старатељством ЦПН-а. Иако је згодно место на научнопопуларне радионице, демонстрације и скупове попут овог, Аргус је првенствено намењен учешћу у међународним експедицијама на Дунаву и његовим притокама током којих се врше испитивања квалитета воде.

Остале активности