ЦПН на Фестивалу у Нишу

ЦПН на Фестивалу у Нишу

ЦПН на манифестацији „Наук није баук“, другом по величини фестивалу науке у Србији

Четврти по реду Фестивал „Наук није баук“ отворен је у петак, 30. марта, у Нишу, на Електронском факултету. Фестивал је намењен је ученицима, студентима и осталим радозналим грађанима. На манифестацији се кроз занимљиве поставке, презентације и експерименте представљају бројне институције, стручњаци и популаризатори науке из земље и иностранства, укључујићи и Центар за промоцију науке. На Фестивалу је отворено више од 40 штандова, а одржава се и низ предавања.

ЦПН ће посетиоцима Фестивала „Наук није баук“ показати како изгледа и на ком принципу ради маглев, веома брзи воз који левитира над пругом. Радозналци ће на штанду Центра моћи да погледају и додирну такозване тајне материјале: папир који се прави од нуспроизвода у производњи сока од јабуке, мајице које се не гужвају, ретровизоре са аутоматским подешавањем осветљења и друге интересантне ствари, производе паметне и шашаве науке.

Под слоганом „Све(т) је у науци“, Фестивал траје два дана, 30. и 31. марта. Овај фестивал већ има озбиљну традицију – одржава се од 2009. године, када је први пут организован у склопу прославе 55 година постојања нишке гимназије „Светозар Марковић“. Фестивал, који је прошле године посетило више од 10.000 људи и на њему учествовало око 800 ученика из Србије и иностранства, основали су и организују ученици и професори ове гимназије.

Остале активности