Научни шоу у ОШ Краљ Петар

Научни шоу у ОШ Краљ Петар

ЦПН је учествовао у недељи науке у основној школи Краљ Петар Први у Београду[:]

KPetar

У оквиру прославе 300 година педагошке баштине у Србији, Центар за промоцију науке учествовао је у недељи науке у основној школи Краљ Петар Први у Београду. Недеља науке трајала је од 8 до 12 отобра, а ЦПН је ученицима представио изложбу Математика и игра, извео програм Научни шоу и серијал радионица геометрије.

Изложба Математика и игра отворена је у понедељак, 8. октобра у холу школе за све ђаке. Изложба се састоји од четири интерактивне поставке корз које посетиоци проналазе везу између математике и популарних игара попут икс-окс, мице или састављања четири боје у низу. Другог дана недеље ученици другог разреда су у својим учионицама заједно са стручним предавачем изводили радионицу посвећену платоновим телима. Они су, користећи пластичне сламке, правили правилне полиедре и учили о геометрији иза њих.

KPetar 1

У четвртак, 11. октобра, ученици су присуствовали интерактивној научној представи познатој као Научни шоу. Демонстратори – научници су пред публиком изводили атрактивне научне експерименте. На забаван начин демонстриране су и објашњене научне појаве из области термодинамике, динамике флуида, атмосферких појава и других. Научни шоу се састоји од неколико интерактивних експоната, попут Рубенсове цеви и Ватреног торнада.

Kpetar 2

Остале активности