Елементи 14

Елементи 14

Јесењи број Елемената, на киосцима широм Србије од суботе, 20. октобра [:]

2 Elementi mokap

Тема четрнеастог издања су теорије завере, нашироко распрострањена веровања која запоседају људску имагинацију још од далеких античких дана. Ауторски тим Елемената вас кроз насловни текст води на путовање на коме ћете упознати неке од најпознатијих теорија завере: протоколе сионских мудраца, америчко и сва друга освајања Месеца, и, вероватно најпопуларнију – теорију о Земљи као равној плочи.

Када смо код Месеца, моћи ћете да прочитате и друге приче које се тичу сателита, планета и далеких галаксија: Марс на Земљи, причу о последњем експерименту који симулира живот на „црвеној планети“, као и нешто више о еволуцији галаксија у тексту Дарка Доневског „Огрнуте прашином: најдаље галаксије у универзуму“.

Нови Елементи поносно доносе и причу о Огњену Рудовићу, истраживачу на престижном америчком МИТ Медија лабу Технолошког института у Масачусетсу, који се, између осталог, бави применом вештачке интелигенције у медицини. У интервјуу Елементима, Рудовић говори о свом раду на усавршавању и развоју роботских асистивних технологија са циљем да се унапреди терапија за децу са аутизмом. Млади истраживач се осврће и на учестало уверење шире јавности да ће развој науке довести до тога да роботи ,,украду“ послове људима, уз опаску да су таква мишљења ,,ирационална“ и ,,последица неинформисаности о циљевима, а и тренутним могућностима роботске технологије.“

Ту није крај причи о вештачкој интелигенцији – Елементи доносе и теккст „Уметност у доба вештачке интелигенције“, где аутор одговара на питање како то ARTificial intelligence мења уметност, а како сама уметност може да помогне човеку у бољем поимању света.

У новим Елементима ћете моћи да прочитате и есеј Еве Камерер о припитомљавању поларних лисица, некада тајном експерименту који је педесетих година XX века у Новосибирску започео руски генетичар Димитриј Бељајев. Осим приче о томе како је то Бељајев успео да од агресивне животиње добије питомог и умиљатог кућног љубимца, зависног од дружења са човеком, ауторка нас враћа у време када су се руски генетичари суочавали са бројим препрекама у свом раду, те су многи заувек нестајали у чисткама које су биле последица научне политике Трофима Лисенка.

Аутор ликовног решења корице и илустрација у темату је познати графички илустратор Никола Кораћ.

Ови и многи други текстови очекују вас у најновијем издању Елемената. Читајте нас!

Садржај 14. броја Елемената:  http://www.cpn.rs/casopis/elementi-14-2/

Погледајте промотивни видео: https://youtu.be/WsqNgh_WemI

Остале активности