Ноћ истраживача 2012.

Ноћ истраживача 2012.

Током треће по реду „Ноћи истраживача“ у Србији, ЦПН je представио неке од најнапреднијих робота данашњице и друге посластице за љубитеље науке

Циљ „Ноћи истраживача“ која је одржана 28. септембра 2012. била је да афирмише науку и истраживаче, представи оно што раде и подстакне младе да се определе за научно-истраживачку кариjеру.

Зато су се у Галерији Робне куће ”Београд” у Кнез Михаиловој 5, роботичари окупили да одговарају на разна важна и забавна питања грађана, укључујући и оно ”да ли људи проводећи превише времена с роботима и сами то могу постати?”.

На овој локацији иначе се одржава манифестација ”Дани будућности: Роботика”, па су посетиоци имали прилику да се на великој интерактивној изложби упознају са око 25 најнапреднијих робота данашњице, као и неким историјским експонатима.

Главна атракција за млађе посетиоце био је дивовски балон у облику астронаута. Поред тога, они су на столовима усред Кнез Михаилове улице учествовали у бројним радионицама.

Најупорнији су правили су шашаве роботе од рециклираног материјала, затим роботе са мотором који могу да се крећу брзо као бубашвабе, учили су да говоре као роботи уз помоћ балона и сламчица и учествовали у другој поучној забави.

Иначе, упоредо са програмом Центра за промоцију науке, само стотинак метара дање, на Академском платоу, организација Фестивал науке је у оквиру исте „Ноћи истраживача“ организовала програм под слоганом „Флертуј зналачки „.

У овом програму је представљена поезија научника, такозвани састанци на брзака, као и разни други садржаји, укључујући, наравно, и главну градску атракцију – роботе.

„Ноћ истраживача” је покренута први пут на европском нивоу 2005. године. Иницијатива се састоји од једнодневног догађаја који се истовремено одвија у 32 земље Европе у више од 300 градова, а у Србији се одржава у Београду, Новом Саду, Нишу и Зрењанину.

„Ноћ истраживача“ као европски пројекат заједнички су организовали Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду, Фестивал науке и Центар за промоцију науке у сарадњи са бројним партнерима.

Истражите више на nocistrazivaca.rs

Остале активности