Noć istraživača 2012.

Noć istraživača 2012.

Tokom treće po redu „Noći istraživača“ u Srbiji, CPN je predstavio neke od najnaprednijih robota današnjice i druge poslastice za ljubitelje nauke

Cilj „Noći istraživača“ koja je održana 28. septembra 2012. bila je da afirmiše nauku i istraživače, predstavi ono što rade i podstakne mlade da se opredele za naučno-istraživačku karijeru.

Zato su se u Galeriji Robne kuće ”Beograd” u Knez Mihailovoj 5, robotičari okupili da odgovaraju na razna važna i zabavna pitanja građana, uključujući i ono ”da li ljudi provodeći previše vremena s robotima i sami to mogu postati?”.

Na ovoj lokaciji inače se održava manifestacija ”Dani budućnosti: Robotika”, pa su posetioci imali priliku da se na velikoj interaktivnoj izložbi upoznaju sa oko 25 najnaprednijih robota današnjice, kao i nekim istorijskim eksponatima.

Glavna atrakcija za mlađe posetioce bio je divovski balon u obliku astronauta. Pored toga, oni su na stolovima usred Knez Mihailove ulice učestvovali u brojnim radionicama.

Najuporniji su pravili su šašave robote od recikliranog materijala, zatim robote sa motorom koji mogu da se kreću brzo kao bubašvabe, učili su da govore kao roboti uz pomoć balona i slamčica i učestvovali u drugoj poučnoj zabavi.

Inače, uporedo sa programom Centra za promociju nauke, samo stotinak metara danje, na Akademskom platou, organizacija Festival nauke je u okviru iste „Noći istraživača“ organizovala program pod sloganom „Flertuj znalački „.

U ovom programu je predstavljena poezija naučnika, takozvani sastanci na brzaka, kao i razni drugi sadržaji, uključujući, naravno, i glavnu gradsku atrakciju – robote.

„Noć istraživača” je pokrenuta prvi put na evropskom nivou 2005. godine. Inicijativa se sastoji od jednodnevnog događaja koji se istovremeno odvija u 32 zemlje Evrope u više od 300 gradova, a u Srbiji se održava u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Zrenjaninu.

„Noć istraživača“ kao evropski projekat zajednički su organizovali Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Festival nauke i Centar za promociju nauke u saradnji sa brojnim partnerima.

Istražite više na nocistrazivaca.rs

Ostale aktivnosti