Ноћ истраживача

Ноћ истраживача

Током прве Ноћи истраживача која је организована у Србији, ЦПН посетиоце у дворишту Ректората Универзитета у Београду упознао са сасвим необичним експонатима

Шта је коцкоцикл? Шта је црталица? Током прве Ноћи истраживача која је организована у Србији, Центар за промоцију науке одлучио је да посетиоце у дворишту Ректората Универзитета у Београду упозна са ова два необична експоната.

Ноћ истраживача је у више градова Србије организована 23. септембра. Ова манифестација, коју широм Европе подржава Европска унија, стигла је у Србију захваљујући двема паралелним иницијативама које су покренуте у Београду и у Новом Саду, а ЦПН се природно укључио у реализацију догађаја са осталим партнерима. Тако је у дворишту зграде Ректората ЦПН представио спој науке, уметности и забаве и који буди радозналост и креативност посетилаца.

Шта је коцкоцикл? То је, у ствари, бицикл са квадратним точковима. Изложен и спреман за вожњу, овај експонат је у Ноћи истраживача био доказ за све неверне Томе да било који точак може да се креће, уколико се за њега изгради одговарајући пут. Заправо, математичке анализе показују да сваки пут, ма каквог облика био, може бити добра подлога за вожњу, докле год се његове карактеристике понављају у правилним размацима.

Са друге стране, црталица, тј. хармонограф, направа је која ствара јединствена и визуелно упечатљива уметничка дела – личне и аутентичне записе клатна по папиру. Посетиоци су на хармонографу ЦПН-а правили „научне“ слике, које су резултат слагања гибања два клатна.

 

 

Остале активности