Noć istraživača

Noć istraživača

Tokom prve Noći istraživača koja je organizovana u Srbiji, CPN posetioce u dvorištu Rektorata Univerziteta u Beogradu upoznao sa sasvim neobičnim eksponatima

Šta je kockocikl? Šta je crtalica? Tokom prve Noći istraživača koja je organizovana u Srbiji, Centar za promociju nauke odlučio je da posetioce u dvorištu Rektorata Univerziteta u Beogradu upozna sa ova dva neobična eksponata.

Noć istraživača je u više gradova Srbije organizovana 23. septembra. Ova manifestacija, koju širom Evrope podržava Evropska unija, stigla je u Srbiju zahvaljujući dvema paralelnim inicijativama koje su pokrenute u Beogradu i u Novom Sadu, a CPN se prirodno uključio u realizaciju događaja sa ostalim partnerima. Tako je u dvorištu zgrade Rektorata CPN predstavio spoj nauke, umetnosti i zabave i koji budi radoznalost i kreativnost posetilaca.

Šta je kockocikl? To je, u stvari, bicikl sa kvadratnim točkovima. Izložen i spreman za vožnju, ovaj eksponat je u Noći istraživača bio dokaz za sve neverne Tome da bilo koji točak može da se kreće, ukoliko se za njega izgradi odgovarajući put. Zapravo, matematičke analize pokazuju da svaki put, ma kakvog oblika bio, može biti dobra podloga za vožnju, dokle god se njegove karakteristike ponavljaju u pravilnim razmacima.

Sa druge strane, crtalica, tj. harmonograf, naprava je koja stvara jedinstvena i vizuelno upečatljiva umetnička dela – lične i autentične zapise klatna po papiru. Posetioci su na harmonografu CPN-a pravili „naučne“ slike, koje su rezultat slaganja gibanja dva klatna.

 

 

Ostale aktivnosti