Нови ЦПН простор

Нови ЦПН простор

Одлуком надлежне Комисије за стамбена питања, ЦПН је добио на коришћење простор у Улици краља Петра за потребе рада Научног клуба [:]

uzvicnik

Шест месеци након привременог затварања јединог научног клуба у региону, Центар за промоцију науке добио је нови простор у Београду у коме ће ускоро поново радити Научни клуб ЦПН.

Одлуком Комисије за стамбена питања и расподелу службених зграда и пословних простора Владе Републике Србије, простор у Улици краља Петра, број 46, додељен је на коришћење за потребе Центра. Ову одлуку која се може сматрати историјском за промоцију науке – будући да Центар до сада није имао свој простор – потписао је председник Комисије, министар Расим Љајић.

Нови ЦПН простор је у власништву Републике Србије и налази се на катастарској парцели 789 КО Стари град. Додељени објекат има површину од 386 квадратних метара, од чега се у приземљу налази 175, а на спрату 211 квадратних метара.

Локација је изузетно повољна за рад Научног клуба. У центру Београда, на растојању од око 300 метара од шеталишне зоне, од Кнез Михаилове улице и Калемегдана, простор је смештен у непосредној близини академске зоне града – нови клуб ће бити удаљен само 150 метара од Студентског парка и природно-математичких факултета, непосредно крај Библиотеке града Београда, Ректората, Платоа, Филозофског и Филолошког факултета, као и зграде САНУ.

NKlub3

Историја и развој идеје ЦПН научних клубова, која претходи овом исходу, дуга је колико и рад на програмима Центра и почиње још у 2011. години. Након што је освојен као концепт и после годину дана припрема и експерименталног рада, Научни клуб ЦПН је првобитно био отворен у пролеће 2014. годинe у простору Робне куће ”Београд” у Кнез Михаиловој улици.

Током само једне сезоне у клубу је одржано пет научнопопуларних изложби и манифестација, десет великих ЦПН трибина, више од 150 мањих трибина и предавања, седам конференција, као и више од 100 радионица, саветовања и других догађаја. Доступан свим грађанима, Научни клуб је брзо постао централно место окупљања љубитеља науке и јединствено место за размену знања.

Дугорочни план Центра је да Научни клуб буде концепт који ће се ширити и да након Београда, уз подршку локалних самоуправа сличне инфраструктуре буду отворене широм градова Србије.

NKlubGoogle

Нажалост, први Научни клуб у Кнез Михаиловој улици морао је бити привремено затворен. Након промена у ЦПН током пролећа 2015. године, комерцијални власник простора једнострано је раскинуо тадашњи уговор и отказао гостопримство Центру.

Тим Центра је одмах преселио постојеће програме – део мањих активности одржавао се у просторијама у Макензијевој улици, а део у разним другим просторима које су бројне градске и републичке институције уступале Центру на коришћење.

У међувремену, Центар је активно покушавао да нађе трајно решење за простор клуба које неће зависити од расположења комерцијалних власника. У том поступку, Центру је помогло више науних и акадесмких установа да се пронађе најбоља локација.

Након изузетне помоћи Републичке дирекције за имовину Репубилике Србије, као и снажне подршке Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Република Србија је, након процедуре пред комисијом, а за потребе наставка рада Научног клуба, Центру пронашла и доделила адекватан простор у близини више академских установа.

Уређење и опремање простора почиње одмах.

_MMM2542

_DSC0482

Атмосфера у Научном клубу на старој адреси

Остале активности