Novi CPN prostor

Novi CPN prostor

Odlukom nadležne Komisije za stambena pitanja, CPN je dobio na korišćenje prostor u Ulici kralja Petra za potrebe rada Naučnog kluba [:]

uzvicnik

Šest meseci nakon privremenog zatvaranja jedinog naučnog kluba u regionu, Centar za promociju nauke dobio je novi prostor u Beogradu u kome će uskoro ponovo raditi Naučni klub CPN.

Odlukom Komisije za stambena pitanja i raspodelu službenih zgrada i poslovnih prostora Vlade Republike Srbije, prostor u Ulici kralja Petra, broj 46, dodeljen je na korišćenje za potrebe Centra. Ovu odluku koja se može smatrati istorijskom za promociju nauke – budući da Centar do sada nije imao svoj prostor – potpisao je predsednik Komisije, ministar Rasim Ljajić.

Novi CPN prostor je u vlasništvu Republike Srbije i nalazi se na katastarskoj parceli 789 KO Stari grad. Dodeljeni objekat ima površinu od 386 kvadratnih metara, od čega se u prizemlju nalazi 175, a na spratu 211 kvadratnih metara.

Lokacija je izuzetno povoljna za rad Naučnog kluba. U centru Beograda, na rastojanju od oko 300 metara od šetališne zone, od Knez Mihailove ulice i Kalemegdana, prostor je smešten u neposrednoj blizini akademske zone grada – novi klub će biti udaljen samo 150 metara od Studentskog parka i prirodno-matematičkih fakulteta, neposredno kraj Biblioteke grada Beograda, Rektorata, Platoa, Filozofskog i Filološkog fakulteta, kao i zgrade SANU.

NKlub3

Istorija i razvoj ideje CPN naučnih klubova, koja prethodi ovom ishodu, duga je koliko i rad na programima Centra i počinje još u 2011. godini. Nakon što je osvojen kao koncept i posle godinu dana priprema i eksperimentalnog rada, Naučni klub CPN je prvobitno bio otvoren u proleće 2014. godine u prostoru Robne kuće ”Beograd” u Knez Mihailovoj ulici.

Tokom samo jedne sezone u klubu je održano pet naučnopopularnih izložbi i manifestacija, deset velikih CPN tribina, više od 150 manjih tribina i predavanja, sedam konferencija, kao i više od 100 radionica, savetovanja i drugih događaja. Dostupan svim građanima, Naučni klub je brzo postao centralno mesto okupljanja ljubitelja nauke i jedinstveno mesto za razmenu znanja.

Dugoročni plan Centra je da Naučni klub bude koncept koji će se širiti i da nakon Beograda, uz podršku lokalnih samouprava slične infrastrukture budu otvorene širom gradova Srbije.

NKlubGoogle

Nažalost, prvi Naučni klub u Knez Mihailovoj ulici morao je biti privremeno zatvoren. Nakon promena u CPN tokom proleća 2015. godine, komercijalni vlasnik prostora jednostrano je raskinuo tadašnji ugovor i otkazao gostoprimstvo Centru.

Tim Centra je odmah preselio postojeće programe – deo manjih aktivnosti održavao se u prostorijama u Makenzijevoj ulici, a deo u raznim drugim prostorima koje su brojne gradske i republičke institucije ustupale Centru na korišćenje.

U međuvremenu, Centar je aktivno pokušavao da nađe trajno rešenje za prostor kluba koje neće zavisiti od raspoloženja komercijalnih vlasnika. U tom postupku, Centru je pomoglo više naunih i akadesmkih ustanova da se pronađe najbolja lokacija.

Nakon izuzetne pomoći Republičke direkcije za imovinu Repubilike Srbije, kao i snažne podrške Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Republika Srbija je, nakon procedure pred komisijom, a za potrebe nastavka rada Naučnog kluba, Centru pronašla i dodelila adekvatan prostor u blizini više akademskih ustanova.

Uređenje i opremanje prostora počinje odmah.

_MMM2542

_DSC0482

Atmosfera u Naučnom klubu na staroj adresi

Ostale aktivnosti