IPCC у Београду

IPCC у Београду

У четвртак, 4. децембра 2014, УН стручњаци су по први пут у Београду представили IPCC извештај о климатским променама[:]

_ALX4988

У четвртак, 4. децембра, у Научном клубу ЦПН-а први пут у Србији гостовали су научници из Међувладиног панела о климатским променама (IPCC), специјализованог тела Уједињених нација.

Радионицу под називом „Пети извештај у Београду“ организовао је Центар за промоцију науке, заједно са организацијама Један степен Србија и ЦЕКОР.

_ALX4879

_ALX4960

Места за радионицу попунила су се пуних пет дана пре радионице, а скупу је присуствовало више од 90 слушалаца.

„Пети извештај“ представили су IPCC стручњаци са универзитета у Инсбруку, Лунду и Лајпцигу, а радионица се одвијала упоредо са посебно важним, овогодишњим Климатским самитом у Лими, у Перуу.

Клима у Србији не изазива довољно пажње, а један од разлога је што у домаћој јавности нема довољно информација о разорном утицају глобалног загревања.

_ALX4990

_ALX5014

Како би последња научна сазнања била представљена и у Србији, у Београд су позвани експерти из IPCC-ја, водеће међународне установе у овој области.

У поподневном делу радионице водила се дискусија, а организовано је и неколико презентација домаћих стручњака који су представили статус климатских истраживања, инвентар гасова стаклене баште и борбе са климатским променама у Србији.

Уз радионицу, у Научном клубу ЦПН-а је изложена и пратећа изложба „Пети извештај“, коју је припремила организација „Један степен“.

Гости пердавачи на радионици су били IPCC стручњаци:

_ALX5021

Георг Касер, професор и заменик шефа Института за метеорологију и геофизику на Инсбрук универзитету

_ALX5080

Ленард Олсон, директор Центра за одрживе студије на Лунд универзитету (LUCSUS), професор, доктор физичке географије, Лунд универзитет (презентација) (презентација)

_MMM4898-1

Томас Брукнер, Универзитет у Лајпцигу, шеф Катедре за енергетски менаџмент и одрживост (презентација)

Остале активности