Пут у креативну Европу

Пут у креативну Европу

(ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ) Током Хоризонта четвртком 11. децембра представљен је програм „Креативна Европа“, као и пројекти између науке и уметности

[:]

_MMM5499

Научни клуб Центра за промоцију науке и ове недеље је  био домаћин трибине Хоризонт четвртком.

Као и до сада, догађај је представио могућности финансирања из европских фондова кроз конкретне пројекте, али овог пута се није разговарало о програму финансирања Хоризонт 2020.

Тема дана био је ЕУ програм „Креативна Европа“, који спада међу европске фондове паралелне са Хоризонтом 2020 и који се односи на везе између науке и уметности.

_MMM5495

„Креативна Европа“ је програм у оквиру Европске комисије за подршку секторима за културу и медије. Програм помаже културне и креативне организације у деловању на међународном нивоу и промовише размену културних дела, као и искустава.

Трибину је испред бројних гостију, око 15 часова отворила Александра Дрецун, директорка Центра за промоцију науке. Она је у свом обраћању поздравила публику и говорила о томе колико је креативност важна и неопходна у областима какве су наука и уметност.

_MMM5519

Потом је Нина Михаљинац из Деска Креативна Европа Србија, при Министарству културе и информисања Републике Србије представила програм „Креативна Европа“ (презентација).

_MMM5533Након тога, публици су се представили носиоци домаћих пројеката који су већ добили финансирање у оквиру програма „Креативна Европа“. Слободан Јовановић и Добривоје Лале Ерић из Центра за промоцију науке су представили пројекат European Digital Art & Science Network (презентација).

Наиме, ЦПН је партнер у конзорцијуму који је у програму „Креативна Европа“ добио финансирање овог пројекта, а који је покренут ове године.

_MMM5531

Јасна Димитријевић из Задужбине „Илије М. Коларца“ представила је рад ове познате градске, али невладине организације као и пројекат Take Over (презентација).

_MMM5530

Након тога је Весна Јеловац из организације Београдске недеље дизајна представила пројекат Human Cities.

Након презентација уследила је дискусија о програму и представљеним пројектима. Модератор трибине био је Слободан Бубњевић из Центра за промоцију науке.

_MMM5517

Остале активности