Образовање за дигитално друштво, завршна конференција

Образовање за дигитално друштво, завршна конференција

Пројекат „Образовање за дигитално друштво“ је наставак пројекта Подршка СТЕМ образовању у средњим школама, који су током 2020. године реализовали Фондација „Ана и Владе Дивац“ и NCR фондација уз подршку Центра за промоцију науке.

Конференција је одржана 15. децембра у Маршаловом салону МТС дворане, уз присуство новинара, сарадника и партнера који су били део пројекта.

Кроз пројекат Подршка СТЕМ образовању у средњим школама више од 10.000 ученика у Србији добило је квалитетније образовање у домену науке, технологије, инжењерства, уметности и математике, кроз обезбеђивање разноврсне опреме школама, унапређивање компетенција наставника и организовање СТЕМ активност.

У оквиру овогодишњег пројекта Образовање за дигитално друштво, осим набавке опреме за средње школе, унапређења компетенција наставника, и повећања знања и интересовања ученика за СТЕМ дисциплине, омогућено је и да 120 полазника из Београда направи први корак ка IT свету и добије прилику да заврши бесплатни курс преквалификације у оквиру непрофитне школе IT Bootcamp, као и да 50 средњошколаца буде део летњег Дечјег кампа, који се организује у два циклуса.

Резултати који су проистекли из пројекта покренули су инспиративне разговоре кроз два панела. На првом панелу учесници и учеснице били су представница Министарства науке, технолошког развоја и иновација др Марина Соковић, Ана Кошел, директорка Фондације „Ана и Владе Дивац“, Давид Морган, заменик шефа мисије, Амбасада Канаде у Србији, Црној Гори и Северној Македонији, као и Стефан Лазаревић, генерални директор компаније NCR Србија.

Један од стратешких циљева Фондације „Дивац“ јесте обезбеђивање услова за квалитетно образовање ученика, а уз подршку Центра за промоцију науке реализоване су инспиративне СТЕМ радионице за наставнике, као и два летња кампа за средњошколце у Новом Саду и на Старој планини, што је једним делом и била тема другог панела. Учесници и учеснице другог панела били су Данијела Вучићевић, виша саветница за програмске активности Центра за промоцију науке, Вук Радовић, један од оснивача бесплатне непрофитне школе IT Bootcamp, и ученица средње школе из Зајечара Марија Станојевић.

Остале активности