Obrazovanje za digitalno društvo, završna konferencija

Obrazovanje za digitalno društvo, završna konferencija

Projekat „Obrazovanje za digitalno društvo“ je nastavak projekta Podrška STEM obrazovanju u srednjim školama, koji su tokom 2020. godine realizovali Fondacija „Ana i Vlade Divac“ i NCR fondacija uz podršku Centra za promociju nauke.

Konferencija je održana 15. decembra u Maršalovom salonu MTS dvorane, uz prisustvo novinara, saradnika i partnera koji su bili deo projekta.

Kroz projekat Podrška STEM obrazovanju u srednjim školama više od 10.000 učenika u Srbiji dobilo je kvalitetnije obrazovanje u domenu nauke, tehnologije, inženjerstva, umetnosti i matematike, kroz obezbeđivanje raznovrsne opreme školama, unapređivanje kompetencija nastavnika i organizovanje STEM aktivnost.

U okviru ovogodišnjeg projekta Obrazovanje za digitalno društvo, osim nabavke opreme za srednje škole, unapređenja kompetencija nastavnika, i povećanja znanja i interesovanja učenika za STEM discipline, omogućeno je i da 120 polaznika iz Beograda napravi prvi korak ka IT svetu i dobije priliku da završi besplatni kurs prekvalifikacije u okviru neprofitne škole IT Bootcamp, kao i da 50 srednjoškolaca bude deo letnjeg Dečjeg kampa, koji se organizuje u dva ciklusa.

Rezultati koji su proistekli iz projekta pokrenuli su inspirativne razgovore kroz dva panela. Na prvom panelu učesnici i učesnice bili su predstavnica Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Marina Soković, Ana Košel, direktorka Fondacije „Ana i Vlade Divac“, David Morgan, zamenik šefa misije, Ambasada Kanade u Srbiji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, kao i Stefan Lazarević, generalni direktor kompanije NCR Srbija.

Jedan od strateških ciljeva Fondacije „Divac“ jeste obezbeđivanje uslova za kvalitetno obrazovanje učenika, a uz podršku Centra za promociju nauke realizovane su inspirativne STEM radionice za nastavnike, kao i dva letnja kampa za srednjoškolce u Novom Sadu i na Staroj planini, što je jednim delom i bila tema drugog panela. Učesnici i učesnice drugog panela bili su Danijela Vučićević, viša savetnica za programske aktivnosti Centra za promociju nauke, Vuk Radović, jedan od osnivača besplatne neprofitne škole IT Bootcamp, i učenica srednje škole iz Zaječara Marija Stanojević.

Ostale aktivnosti