Одравњивање у Ректорату

Одравњивање у Ректорату

„Одравњивање“, први докторат у стрипу, представљен у Ректорату Универзитета уметности[:]

rektorat 1

У петак, 18. новембра, у Свечаној сали зграде Ректората Универзитета уметности у Београду, организована је промоција стрипа „Одравњивање“ Ника Сузениса, прва након његове премијере на овогодишњем Сајму књига. Српско издање „Одравњивања“, иначе првог икада одбрањеног доктората у форми стрипа, објавио је Центар за промоцију науке као део свог издавачког програма за промоцију, унапређење и промишљање докторских студија у Србији.

На промоцији у петак, која је почела у 18 часова, говорили су Немања Ђорђевић, директор Центра за промоцију науке, Иван Умељић, руководилац Групе за издаваштво ЦПН и уредник српског издања „Одравњивања“, и Марија Новаковић, преводитељка издања на српски језик. Разговор је водила проф. др Милена Драгићевић Шешић. Публику, која је бројала тридесет и једну особу, чинили су како докторанди, тако и професори и проректори Универзитета уметности.

rektorat 2

У „Одравњивању“, докторату који је одбранио на Учитељској школи Универзитета Колумбија, Ник Сузенис полемише са савременом науком, по њему затвореном у ограниченом свету текста, док истовремено представља могућности визуелног израза у научној комуникацији. Књигу је објавио Harvard University Press у априлу 2015. године, и за само годину дана, „Одравњивање“ је добио неколико врло престижних награда, укључујући и награду Америчке асоцијације издавача за најбоље издање у области хуманистичких наука.

Остале активности