Шести ЦПН рођендан

Шести ЦПН рођендан

На шесту годишњицу постојања, 23. новембра, Центар за промоцију науке се спрема за отварање новог простора Научног клуба Београд и наставља са бројним активностима[:]

_MMM5750

Истражите више о ЦПН годишњици и актуелним приликама на Елементаријуму

Центар за промоцију науке је основан 23. новембра 2010. године. Након што је овог дана уписан у судски регистар почео је да живи као јавна републичка установа надлежна промоцију и популаризацију науке.  Томе је претходило усвајање измена Закона о научноистраживачкој делатности којим је Центар успостављен.

Последња промена Закона није донела значајне промене у надлежностима, али је Управни одбор Центра усвојио нови, са овом променом усаглашен Статут који је добио сагласност Владе.

Шест година касније, Центар за промоцију науке има 26 запослених на неодређено време, 8 ангажованих лица по уговорима, један број лица ангажованих кроз пројекте, више десетина редовних сарадника међу научницима, наставницима, новинарима, стотине демонстратора и волонтера међу студентима, као и више стотина партнерских организација у државној управи, јединицама локалних самоуправа, научној заједници, невладним организацијама, школама и установама културе.

Шест година од оснивања, Центар учествује на више од десет међународних пројеката, поседује Научни камион, мобилни планетаријум, издаје часопис Елементи, портал Елементаријум, као и већи број запажених научнопопуларних издања, а од недавно је развио и мрежу од 12 Научних клубова широм Србије, уз који ће ускоро нићи и паркови науке. Тринаести, Научни клуб Београд се отвара ових дана.

На шесту годишњицу, Центар иза себе има на десетине развијених научнопопуларних програма, стотине градова и насеља које је посетио у Србији и буквално на хиљаде организованих или подржаних догађаја.

Више од милион грађана Републике Србије посетило је бар један од њих.

Истражите више о ЦПН на посебним страницама

Остале активности