Odravnjivanje u Rektoratu

Odravnjivanje u Rektoratu

„Odravnjivanje“, prvi doktorat u stripu, predstavljen u Rektoratu Univerziteta umetnosti[:]

rektorat 1

U petak, 18. novembra, u Svečanoj sali zgrade Rektorata Univerziteta umetnosti u Beogradu, organizovana je promocija stripa „Odravnjivanje“ Nika Suzenisa, prva nakon njegove premijere na ovogodišnjem Sajmu knjiga. Srpsko izdanje „Odravnjivanja“, inače prvog ikada odbranjenog doktorata u formi stripa, objavio je Centar za promociju nauke kao deo svog izdavačkog programa za promociju, unapređenje i promišljanje doktorskih studija u Srbiji.

Na promociji u petak, koja je počela u 18 časova, govorili su Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke, Ivan Umeljić, rukovodilac Grupe za izdavaštvo CPN i urednik srpskog izdanja „Odravnjivanja“, i Marija Novaković, prevoditeljka izdanja na srpski jezik. Razgovor je vodila prof. dr Milena Dragićević Šešić. Publiku, koja je brojala trideset i jednu osobu, činili su kako doktorandi, tako i profesori i prorektori Univerziteta umetnosti.

rektorat 2

U „Odravnjivanju“, doktoratu koji je odbranio na Učiteljskoj školi Univerziteta Kolumbija, Nik Suzenis polemiše sa savremenom naukom, po njemu zatvorenom u ograničenom svetu teksta, dok istovremeno predstavlja mogućnosti vizuelnog izraza u naučnoj komunikaciji. Knjigu je objavio Harvard University Press u aprilu 2015. godine, i za samo godinu dana, „Odravnjivanje“ je dobio nekoliko vrlo prestižnih nagrada, uključujući i nagradu Američke asocijacije izdavača za najbolje izdanje u oblasti humanističkih nauka.

Ostale aktivnosti