Одржан Међународни сајам технике и техничких достигнућа

Одржан Међународни сајам технике и техничких достигнућа

Најзначајнији привредни и технолошки догађај у Србији и Југоисточној Европи одржао се од 16. до 19. маја на Београдском сајму, а важан део овогодишњег Сајма, 65. по реду, била је изложбена поставка Владе Републике Србије Играј за човечанство! Наука за свe.

Део овогодишњег Међународног сајма технике и техничких достигнућа била је изложбена поставка Републике Србије Играј за човечанство! Наука за свe, коју су у Хали 2Б Београдског сајма организовали Влада Републике Србије, Министарство науке, технолошког развоја и иновација, Министарство информисања и телекомуникација и Министарство просвете. У оквиру ове изложбене поставке нашле су се 83 појединачне поставке 46 излагача, међу којима је било државних институција, научних института, факултета, иновационих центара, научно-технолошких паркова, добитника средстава Фонда за науку и Фонда за иновациону делатност, Астрономске опсерваторије и астрономских друштава, као и стартапова, приватних компанија и других представника привреде.

Фото: Марко Рисовић

Фото: Марко Рисовић

Фото: Марко Рисовић

Фото: Марко Рисовић

Фото: Марко Рисовић

Сви они имали су прилику да заинтересованима представе своје производе, иновативна решења и достигнућа из области технике и технологије (нарочито вештачке интелигенције, роботике и биотехнологије) и посетиоцима Сајма омогуће да на делу виде како од науке настају иновације које наше животе чине лакшим и квалитетнијим. Изложбени поставку Владе Републике Србије посетило је скоро 19.000 посетилаца, међу којима су биле и стране делегације из Дубаија и Екваторијалне Гвинеје.

Овај део сајамске манифестације свечано су отворили министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић, министар информисања и телекомуникација др Михаило Јовановић и израелски научник и добитник Нобелове награде за хемију Данијел Шехтман.

Извор: Министарство науке, технолошког развоја и иновација

Извор: Министарство науке, технолошког развоја и иновација

Посетиоци изложбене поставке Владе Републике Србије имали су прилике да у Хали 2Б присуствују и богатом четвородневном програму у виду 24 предавања и 7 панела, који је реализован у сарадњи са Иницијативом Дигитална Србија, пројектом Србија иновира и UNDP-ом. Теме о којима се говорило кретале су се од изградње научноистраживачког комплекса BIO4, примене вештачке интелигеције у медицини, променама које доносе алата попут ChatGPT-a, добрим примерима пракси трансфера технологија из науке у привреду, успешним стартаповима, па све до очувања културне баштине применом нових технологија и друштвено ангажованих тема попут „жена у науци“.

Стручни жири 65. међународног сајма технике и техничких достигнућа доделио је награде најбољим излагачима, а међу њима су се нашли и излагачи изложбене поставке Играј за човечанство! Наука за свe. Велика награда „Корак у будућност“ за најуспешнији експонат припала је београдској компанији Golden Bee за пројекат Beeamond – савремену кошницу за узгајање пчела и добијање пчелињих производа у кућним условима, док је Посебно признање Сајма технике за експонате који доприносе развоју технике припало Иновационом центру Технолошко-металуршког факултета у Београду.

Извор: Београдски сајам

Извор: Београдски сајам

Стручни жири за додељивање признања Београдског сајма доделио је Посебне захвалнице Влади Републике Србије, Министарству науке, технолошког развоја и иновација, Министарству просвете и Министарству информисања и телекомуникација за њихово учешће и посебан допринос промоцији 65. Међународног сајма технике и техничких достигнућа. Ова признања се додељују као израз захвалности за подршку коју су ове институције пружиле у организацији и промоцији сајма.

Центар за промоцију науке је на овогодишњем сајму технике изложио Климатску капсулу, мобилну и модуларну инсталацију замишљену као интензивно искуство које кроз научне чињенице, уметничке интервенције и мултимедијалне садржаје пружа посетиоцима слојевиту перспективу климатских промена. Ова научно-уметничка платформа је директан позив свима на климатску акцију.

Фото: Марко Рисовић

Остале активности