Отворен дванаести Мај месец математике под називом „Стварност очима великих података“

Отворен дванаести Мај месец математике под називом „Стварност очима великих података“

Дванаести по реду Мај месец математике (М3) свечано је отворен у недељу, 14. маја, у Силосима Београд, на Дорћолу, уз присуство др Јелене Беговић, министарке науке, технолошког развоја и иновација, партнера догађаја и бројних других званица.

На отварању манифестације публици су се обратили министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић, др Марјана Бркић, в.д. директора Центра за промоцију науке, директор Математичког института САНУ др Зоран Огњановић, директор Института БиоСенс проф. др Владимир Црнојевић, в.д. директора Истраживачко-развојног института за вештачку интелигенцију проф. др Дубравко Ћулибрк и Данијела Вучићевић, руководитељка Сектора програмских активности ЦПН-а и програмска директорка манифестације М3.

Мај месец математике израстао је у највећу научнопопуларну манифестацију у нашој земљи, а овогодишњи програм представиће посетиоцима како се велики подаци користе у свакодневном животу и у најразличитијим областима науке и привреде, као и у медицини и у здравству.

Ове године, посетиоци Силоса имају прилику да се удубе у историју, природу и ширину примене великих података, да поставе питања о њиховој доступности и етици коришћења и открију како су се велики подаци трансформисали и унапредили области као што су наука, здравство, финансије, спорт и многе друге. М3 приказује употребу таквих података у практичној примени кроз паметну пољопривреду, компјутерску анализу људских емоција уживо кроз употребу вештачке интелигенције, утицај и спречавање различитих болести и приказ предвиђања климатских промена уживо са сателита коришћењем великих података.

Осим тога, посетиоце Силоса очекује изложба „Жене у СТЕМ-у“. Ова поставка води посетиоце кроз научне и животне приче жена пионира у науци, технологији, инжењерству и математици, које су дале или и даље пружају револуционарни допринос овим областима, често уз велике изазове да савладају друштвена очекивања у средини у којој живе и раде.

Остале активности