Одржан први део Семинара о рецензирању

Одржан први део Семинара о рецензирању

У уторак, 18. маја, одржана су прва два предавања у склопу онлајн Семинара о рецензирању за истраживаче, коме је присуствовало више од 250 истраживача. Сви пријављени истраживачи биће у прилици да 27. маја чују и преостала два предавања.

 Семинар о рецензирању у организацији Центра за промоцију науке и Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду одржава се путем Zoom платформе, а првог дана Семинару је присуствовало 250 истраживача. Прво предавање одржао је др Александар Декански, научни саветник Центра за електрохемију Института за хемију, технологију и металургију, на тему „Шта је рецензирање и како урадити добру рецензију“, да би потом др Олгица Недић, директорка Института за примену нуклеарне енергије, говорила о „Етичким аспектима рецензирања“.

Комплетан снимак првог дела онлајн Семинара о рецензирању одржаног 18. маја можете погледати на youtube каналу Центра за промоцију науке.

 Осим класичних предавања и припремљених презентација, присутни истраживачи могли су у коментарима на Zoom-у да постављају и питања, а ниједно питање није остављено без одговора. Приликом пријављивања за овај вебинар истраживачи су имали опцију да се пријаве и за тест рецензију научног рада и тако се опробају у улози рецензента. Учесници који су одабрали ову опцију сада имају задатак да рецензирају текст под насловом „Како рецензирати научни рад“. Они су кроз платформу за процесирање радова часописа Хемијска индустрија примили позив за рецензирање рада на стандардан начин, у складу са уобичајеном праксом у овом научном часопису.

На овај начин младим и неискусним истраживачима пружена је прилика да се у реалном систему упознају са процесом рецензирања, али и да кроз урађену рецензију текста примене знања која су добили током прва два предавања у оквиру Семинара. Рок за рецензирање је седам дана, а урађене рецензије предавачи ће анализирати и заједно са осталим учесницима продискутовати након предавања у другом термину, 27. маја.

Присутним истраживачима обратио се и директор Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду Александар Јерков, а Семинаром је модерирао руководилац Сектора за издаваштво и медијску продукцију Центра за промоцију науке Иван Умељић.

У другом термину, 27. маја, од 10 до 12 часова, др Невена Буђевац одржаће предавање о „Друштвеном признавању и вредновању рецензирања“, а др Ивана Дрвеница говориће о „Платформама и програмима за подршку рецензентима“.

__________

Више информација о предавачима и темама онлајн Семинара о рецензирању можете пронаћи ОВДЕ.

 

Остале активности