Održan prvi deo Seminara o recenziranju

Održan prvi deo Seminara o recenziranju

U utorak, 18. maja, održana su prva dva predavanja u sklopu onlajn Seminara o recenziranju za istraživače, kome je prisustvovalo više od 250 istraživača. Svi prijavljeni istraživači biće u prilici da 27. maja čuju i preostala dva predavanja.

 Seminar o recenziranju u organizaciji Centra za promociju nauke i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu održava se putem Zoom platforme, a prvog dana Seminaru je prisustvovalo 250 istraživača. Prvo predavanje održao je dr Aleksandar Dekanski, naučni savetnik Centra za elektrohemiju Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, na temu „Šta je recenziranje i kako uraditi dobru recenziju“, da bi potom dr Olgica Nedić, direktorka Instituta za primenu nuklearne energije, govorila o „Etičkim aspektima recenziranja“.

Kompletan snimak prvog dela onlajn Seminara o recenziranju održanog 18. maja možete pogledati na youtube kanalu Centra za promociju nauke.

 Osim klasičnih predavanja i pripremljenih prezentacija, prisutni istraživači mogli su u komentarima na Zoom-u da postavljaju i pitanja, a nijedno pitanje nije ostavljeno bez odgovora. Prilikom prijavljivanja za ovaj vebinar istraživači su imali opciju da se prijave i za test recenziju naučnog rada i tako se oprobaju u ulozi recenzenta. Učesnici koji su odabrali ovu opciju sada imaju zadatak da recenziraju tekst pod naslovom „Kako recenzirati naučni rad“. Oni su kroz platformu za procesiranje radova časopisa Hemijska industrija primili poziv za recenziranje rada na standardan način, u skladu sa uobičajenom praksom u ovom naučnom časopisu.

Na ovaj način mladim i neiskusnim istraživačima pružena je prilika da se u realnom sistemu upoznaju sa procesom recenziranja, ali i da kroz urađenu recenziju teksta primene znanja koja su dobili tokom prva dva predavanja u okviru Seminara. Rok za recenziranje je sedam dana, a urađene recenzije predavači će analizirati i zajedno sa ostalim učesnicima prodiskutovati nakon predavanja u drugom terminu, 27. maja.

Prisutnim istraživačima obratio se i direktor Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu Aleksandar Jerkov, a Seminarom je moderirao rukovodilac Sektora za izdavaštvo i medijsku produkciju Centra za promociju nauke Ivan Umeljić.

U drugom terminu, 27. maja, od 10 do 12 časova, dr Nevena Buđevac održaće predavanje o „Društvenom priznavanju i vrednovanju recenziranja“, a dr Ivana Drvenica govoriće o „Platformama i programima za podršku recenzentima“.

__________

Više informacija o predavačima i temama onlajn Seminara o recenziranju možete pronaći OVDE.

 

Ostale aktivnosti