Одржана радионица „Дисекција гвалица”

Одржана радионица „Дисекција гвалица”

У Научном клубу Центра за стручно усавршавање 14.03.2019. године, одржана је друга од три радионица пројекта „Мала школа гваличарења”, реализатора професорке биологије Оливере Коларић и професорке енглеског језика Ане Крстић

Пројекат је под окриљем   Центра за промоцију науке, при чему је у јулу добио признање за квалитет. Радионице похађају ученици разредне и предметне наставе ОШ Јован Поповић”, ОШ Велизар Станковић Корчагин” и ОШ Брана Павловић”, а прикључили су се и ученици ОШ „Нада Поповић“, ОШ „Станислав Бинички“ као и ученици средње Политехничке школе Милутин Миланковић” са својим наставницима.

На другој радионици: „Дисекција гвалица“ ученици су реализовали следеће активности:

  • Квиз: „Шта знам о совама“
  • Интерактивно и едукативно предавање „Анатомија птица и дисекција“
  • Презентација: „Сове нашег краја“
  • Практичан рад: дисекција гвалица
  • Израда експоната: скелетни систем
  • Евалуација радионице

Пројекат Мала школа гваличарења“ има задатак да обучи ученике за самостално  извођење лабораторијског огледа дисекције гвалица и на тај начин упознају начин исхране сова, а кроз интерактивне едукативне радионице ученици стичу знање о станишту, анатомији, угрожавању и заштити сова. Израдом збирке са анатомским костима које су пронађене у гвалицама ученици ће  открити чиме се сове хране и на тај начин упознати анатомију сисара. Пројекат је повезан са великом бројем предмета: биологијом, екологијом, техничким и информатичким oбразовањем, орнитологијом, чуварима природе, природом и друштвом, а један од посебних циљева је да ученици који науче да изводе дисекцију и детерминишу анатомске кости цео поступак представе вршњацима у својим школама.

Човек својим негативним деловањем на природу утиче негативно и на живот осталих живих бића на Земљи. Ученици кроз едукацију и интерактивне радионице проширују своје знање о екологији живота сова,  шта све угрожава живот сова и на који начин да се заштите од њих у природи, као и рад у лабораторији и извођење вежбе дисекције.

За радионицама пројекта Мала школа гваличарења” влада велико интересовање ученика. На другој радионици прикључили су се ученици ОШ „Нада Поповић“, ОШ Станислав Бинички“ као и ученици средње Политехничке школе Милутин Миланковић” Крушевац који ће узети учешће у изради експоната и прављењу рамова за скелетни систем малих сисара.

Остале активности