Радионица „Микросвет биљака“

Радионица „Микросвет биљака“

У Научном клубу Центра за стручно усавршавање 15.03.2019. године, реализована је друга од три радионица пројекта Млади ботаничари”, реализатора професорки биологије Оливере Коларић и Биљане Јовановић Поповић

Радионица под називом Микросвет биљака” део је пројекта под окриљем Центра за промоцију науке, при чему је у јулу добио признање за квалитет. Радионице похађају ученици разредне и предметне наставе као и ученици средње стручне школе: ОШ Јован Поповић”, ОШ Жабаре” из Жабара, ОШ Васа Пелагић” Падеж, ОШ Брана Павловић”  Коњух и СШ Политехничка школа „Милутин Миланковић“ из Крушевца.

Реализоване су следеће активности:

13:00 – 13:15 Разговор о претходној радионици, да ли су и које биљке видели и сакупљали;

13:15 – 13:30 Упознавање са специфичностма биљака, могућност стварања хране у процесу фотосинтезе уз помоћ хлорофила и флоропласта који имају само биљке.

13:30 – 13:50 Објашњење грађе биљне и животињске ћелије

13:50 – 14:10 Презентација: „Линеови апостоли“

14:10 – 14:40 Прављење биљне и животињске ћелије уз помоћ пластелина

14:40 – 15:00 евалуација радионице

Радионица је почела представљањем учесника. Затим су учесници претходне радионице упознали остале са пројетком којим су се бавили, тј. проучавањем биљака. Наставили смо разговором о Карлу Линеу и његовим следбеницима који су проучавали биљке свуда по свету.

Разговарали смо о особинама биљака, упознали се кроз презентацију са биљном, бактеријском и животињском ћелијом.

Учесници радионицу су затим на основу презентације, фотографија и слика које су добили, од пластелина правили ћелије по свом избору. Ове ћелије су правили у кутијицама или на папиру.

На крају радионице сви учесници су погледали радове осталих група и изабрали најлепшу ћелију.

Остале активности