Radionica „Mikrosvet biljaka“

Radionica „Mikrosvet biljaka“

U Naučnom klubu Centra za stručno usavršavanje 15.03.2019. godine, realizovana je druga od tri radionica projekta Mladi botaničari”, realizatora profesorki biologije Olivere Kolarić i Biljane Jovanović Popović

Radionica pod nazivom Mikrosvet biljaka” deo je projekta pod okriljem Centra za promociju nauke, pri čemu je u julu dobio priznanje za kvalitet. Radionice pohađaju učenici razredne i predmetne nastave kao i učenici srednje stručne škole: OŠ Jovan Popović”, OŠ Žabare” iz Žabara, OŠ Vasa Pelagić” Padež, OŠ Brana Pavlović”  Konjuh i SŠ Politehnička škola „Milutin Milanković“ iz Kruševca.

Realizovane su sledeće aktivnosti:

13:00 – 13:15 Razgovor o prethodnoj radionici, da li su i koje biljke videli i sakupljali;

13:15 – 13:30 Upoznavanje sa specifičnostma biljaka, mogućnost stvaranja hrane u procesu fotosinteze uz pomoć hlorofila i floroplasta koji imaju samo biljke.

13:30 – 13:50 Objašnjenje građe biljne i životinjske ćelije

13:50 – 14:10 Prezentacija: „Lineovi apostoli“

14:10 – 14:40 Pravljenje biljne i životinjske ćelije uz pomoć plastelina

14:40 – 15:00 evaluacija radionice

Radionica je počela predstavljanjem učesnika. Zatim su učesnici prethodne radionice upoznali ostale sa projetkom kojim su se bavili, tj. proučavanjem biljaka. Nastavili smo razgovorom o Karlu Lineu i njegovim sledbenicima koji su proučavali biljke svuda po svetu.

Razgovarali smo o osobinama biljaka, upoznali se kroz prezentaciju sa biljnom, bakterijskom i životinjskom ćelijom.

Učesnici radionicu su zatim na osnovu prezentacije, fotografija i slika koje su dobili, od plastelina pravili ćelije po svom izboru. Ove ćelije su pravili u kutijicama ili na papiru.

Na kraju radionice svi učesnici su pogledali radove ostalih grupa i izabrali najlepšu ćeliju.

Ostale aktivnosti