Отворен јесењи наставак манифестације Мај месец математике

Отворен јесењи наставак манифестације Мај месец математике

Манифестација Мај месец математике (М3) Центра за промоцију науке и Математичког института САНУ, започета у мају кроз виртуелни програм услед пандемијских околности, наставила се у септембру изложбом о математичаркама Европе и садржајима који на маштовит начин приближавају математику свим генерацијама Девета по реду манифестација Мај месец математике одиграла се пролетос први пут у виртуелном формату услед пандемијских околности, у организацији Центра за промоцију науке и Математичког института САНУ, под слоганом „Помери / По мери човека“. Током маја је у виртуелним садржајима М3 учествовало више од 10.000 посетилаца свих генерација, који су имали прилику да истражују, повезују и деле своја знања.

У понедељак, 21. септембра, на Летњој сцени Београдске тврђаве, први пут смо спојили плес и математику: тим Центра за промоцију науке и Станица за савремени плес из Београда заједно су осмислили плесни перформанс „Тачка је оно што нема делова“ и њиме отворили јесењи наставак манифестације Мај месец математике. Снимак можете погледати на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=CFNTw3dlzTw&t=1070s

Исте вечери отворена је изложба „Математичарке широм Европе“, на Савском шеталишту, на Београдској тврђави, а посетиоци ће моћи да разгледају изложбу све до 7.октобра. Садржај ове изложбе објављен је и у каталогу ауторке Силви Пејше, који прати садржај изложбе: изложба представља фотографске портрете уз интервјуе тринаест математичарки из различитих земаља Европе.

Ова изложба ће се, паралелно са београдском, одвијати и у Културном центру Новог Сада, од 28. септембра до 3. октобра.

Осим главне изложбе, до краја манифестације, у Научном клубу Београд организована су научнопопуларна предавања, а сваког дана, од 16 до 20 часова, на Савском шеталишту све истраживачки настројене шетаче чека математички полигон на коме ће бити у прилици да провежбају и одиграју различите математичке операције.

 

Остале активности