Otvoren jesenji nastavak manifestacije Maj mesec matematike

Otvoren jesenji nastavak manifestacije Maj mesec matematike

Manifestacija Maj mesec matematike (M3) Centra za promociju nauke i Matematičkog instituta SANU, započeta u maju kroz virtuelni program usled pandemijskih okolnosti, nastavila se u septembru izložbom o matematičarkama Evrope i sadržajima koji na maštovit način približavaju matematiku svim generacijama Deveta po redu manifestacija Maj mesec matematike odigrala se proletos prvi put u virtuelnom formatu usled pandemijskih okolnosti, u organizaciji Centra za promociju nauke i Matematičkog instituta SANU, pod sloganom „Pomeri / Po meri čoveka“. Tokom maja je u virtuelnim sadržajima M3 učestvovalo više od 10.000 posetilaca svih generacija, koji su imali priliku da istražuju, povezuju i dele svoja znanja.

U ponedeljak, 21. septembra, na Letnjoj sceni Beogradske tvrđave, prvi put smo spojili ples i matematiku: tim Centra za promociju nauke i Stanica za savremeni ples iz Beograda zajedno su osmislili plesni performans „Tačka je ono što nema delova“ i njime otvorili jesenji nastavak manifestacije Maj mesec matematike. Snimak možete pogledati na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=CFNTw3dlzTw&t=1070s

Iste večeri otvorena je izložba „Matematičarke širom Evrope“, na Savskom šetalištu, na Beogradskoj tvrđavi, a posetioci će moći da razgledaju izložbu sve do 7.oktobra. Sadržaj ove izložbe objavljen je i u katalogu autorke Silvi Pejše, koji prati sadržaj izložbe: izložba predstavlja fotografske portrete uz intervjue trinaest matematičarki iz različitih zemalja Evrope.

Ova izložba će se, paralelno sa beogradskom, odvijati i u Kulturnom centru Novog Sada, od 28. septembra do 3. oktobra.

Osim glavne izložbe, do kraja manifestacije, u Naučnom klubu Beograd organizovana su naučnopopularna predavanja, a svakog dana, od 16 do 20 časova, na Savskom šetalištu sve istraživački nastrojene šetače čeka matematički poligon na kome će biti u prilici da provežbaju i odigraju različite matematičke operacije.

 

Ostale aktivnosti