Отворен Мејкерс лаб у Зајечарској гимназији

Отворен Мејкерс лаб у Зајечарској гимназији

Гимназија Зајечар добила је 15. новембра простор у коме ће ученици и наставници имати прилику да развијају вештине и креирају иновације кроз мултидисциплинарни приступ и тимски рад

Поводом отварања Мејкерс лаба у уторак, 15. новембра, у Зајечарској гимхазији организован је  сусрет представника Групе за образовање (Нордеус фондација, Центар за промоцију науке, Достигнућа младих у Србији и Иницијатива Дигитална Србија), наставника и представника школске управе и локалне самоуправе.

Мејкерс лаб је место у коме се подстичу ђаци и њихово интересовање за науку у правцу експериментисања, иновација и дијалога са другим грађанским иницијативама и програмима. Ученицима и наставницима је у новом простору доступан део за размену идеја, стварање, практичан рад, читање, као и сегмент посвећен друштвеним играма које за тематику имају СТЕМ науку или предузетништво.

О значају првог Мејкерс лаба у Источној Србији, као и о досадашњим успесима Гимназије Зајечар говорили су Срђан Станојевић, директор Гимназије Зајечар, др Марко Крстић, в.д. директора Центра за промоцију науке, извршни директор Достигнућа младих Дарко Радичанин, Милош Ђуричанин, директор стратегије и развоја Нордуес фондације, и Небојша Бјелотомић, директор Иницијативе Дигитална Србија.

Поред Мејкерс лаба који ђацима и наставницима нуди могућност да кроз мултидисциплинаран приступ и иновативне подухвате развијају своје идеје, Група за образовање донирала је школи и прву виртуелну учионицу у сарадњи са Фондацијом Ана и Владе Дивац, која је обезбедила VR наочаре. Замишљено је да део Мејкерс лаба буде намењен практичним вештинама и постане радионица за обраду материјала и електронику. За те потребе, Група за образовање донира школи 3Д принтер, бушилицу, убодну тестеру, брусилицу, мини брушилицу за финије радове, ручну тестеру, комплет ручног алата, комплет одвртача, као и комплет за АРДУИНО са сензорима.

Остале активности