Otvoren Mejkers lab u Zaječarskoj gimnaziji

Otvoren Mejkers lab u Zaječarskoj gimnaziji

Gimnazija Zaječar dobila je 15. novembra prostor u kome će učenici i nastavnici imati priliku da razvijaju veštine i kreiraju inovacije kroz multidisciplinarni pristup i timski rad

Povodom otvaranja Mejkers laba u utorak, 15. novembra, u Zaječarskoj gimhaziji organizovan je  susret predstavnika Grupe za obrazovanje (Nordeus fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija), nastavnika i predstavnika školske uprave i lokalne samouprave.

Mejkers lab je mesto u kome se podstiču đaci i njihovo interesovanje za nauku u pravcu eksperimentisanja, inovacija i dijaloga sa drugim građanskim inicijativama i programima. Učenicima i nastavnicima je u novom prostoru dostupan deo za razmenu ideja, stvaranje, praktičan rad, čitanje, kao i segment posvećen društvenim igrama koje za tematiku imaju STEM nauku ili preduzetništvo.

O značaju prvog Mejkers laba u Istočnoj Srbiji, kao i o dosadašnjim uspesima Gimnazije Zaječar govorili su Srđan Stanojević, direktor Gimnazije Zaječar, dr Marko Krstić, v.d. direktora Centra za promociju nauke, izvršni direktor Dostignuća mladih Darko Radičanin, Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordues fondacije, i Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative Digitalna Srbija.

Pored Mejkers laba koji đacima i nastavnicima nudi mogućnost da kroz multidisciplinaran pristup i inovativne poduhvate razvijaju svoje ideje, Grupa za obrazovanje donirala je školi i prvu virtuelnu učionicu u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, koja je obezbedila VR naočare. Zamišljeno je da deo Mejkers laba bude namenjen praktičnim veštinama i postane radionica za obradu materijala i elektroniku. Za te potrebe, Grupa za obrazovanje donira školi 3D printer, bušilicu, ubodnu testeru, brusilicu, mini brušilicu za finije radove, ručnu testeru, komplet ručnog alata, komplet odvrtača, kao i komplet za ARDUINO sa senzorima.

Ostale aktivnosti