ЦПН на радионици Међународне агенције за атомску енергију

ЦПН на радионици Међународне агенције за атомску енергију

Регионална радионица о енергетској процени, у оквиру пројекта Међународне агенције за атомску енергију – Анализирање нискоугљеничних путева ка амбициозној декарбонизацији eнергетског сектора до 2050. године, одржана је 15-16. новембра 2022. године, у Љубљани, Словенија.

Сврха догађаја била је размена искустава о националним праксама моделовања за процену дугорочних енергетских сценарија и модалитетима за будући развој субрегионалног, дугорочног енергетског модела. Овај модел ће бити постављен да омогући процену развоја енергетике у суседним земљама и њиховог међусобног утицаја. То ће омогућити процене ефикаснијег субрегионалног коришћења ресурса и пружити увид у одређивање приоритета повезаних субрегионалних и националних инфраструктурних пројеката.

Пројекат је дизајниран да подржи развој енергетских стратегија за ублажавање климатских промена у складу са Париским споразумом, укључујући планове земаља за имплементацију интегрисаних националних енергетских и климатских планова (National Energy and Climat Plan – NECP).

Главни резултат ове радионице је план рада и временски оквир за развој енергетског модела за више земаља, укључујући идентификацију потенцијалног доприноса држава чланица заинтересованих за учешће у овим напорима. Још један резултат овог догађаја је побољшано разумевање праксе енергетске процене и искустава у суседним земљама.

Дискусија о националним напорима на моделовању се фокусирала на теме као што су методологије моделовања, кључне улазне претпоставке и сценарији развоја енергетског сектора као и везе са суседним земљама. У складу са овим, изабрани учесници били су позвани да представе своје националне праксе моделовања за дугорочну процену енергетских сценарији и планирање проширења капацитета. Др Петар Лаушевић је на радионици, испред Центра за промоцију науке, представио искуства Србије у припреми Националног енергетског и климатског плана.

 

Остале активности