Отворен Мејкерс спејс

Отворен Мејкерс спејс

Данас је отворен Мејкерс спејс, први радионичарски простор отворен за све грађане, у Научном клубу Београд, у Краља Петра 46, као резултат сарадње Центра за промоцију науке и компаније НИС[:]

otvaranje Mejkers 

Центар за промоциjу науке, уз подршку компаниjе НИС, у оквиру програма Заједници заједно, данас је отворио Мејкерс спејс (Мaker’s Space) у Научном клубу Београд, у Краља Петра 46.  Догађају су присуствовали министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић, заменик генералног директора НИС-а Вадим Смирнов, и др Јован Трифуновић, в.д. директора Центра за промоцију науке.

Мејкерс спејс је први радионичарски простор овакве врсте код нас: то је отворена лабораториjа за све креативце коjи траже место за материјализацију своjих идеjа. Као део Научног клуба Београд, на преко 130 квадратних метара простора, чланови Меjкерс спејса имаjу на располагању технички материjал, алате, радни простор, рачунаре, стручну помоћ и савете колега са коjима могу да развијају своjе проjекте – од идеjе до готових прототипова.

Vadim Smirnov govor

Овом приликом, Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а је изјавио: ”Овај пројекат је остварен у оквиру програма Заједници заједно, а нама је као друштвено одговорној компанији значајно да вратимо нешто заједници у којој послујемо. Желим да сви преточе своје идеје у конкретна дела, и за то служе простори овакве врсте.”

Министар Шарчевић је овом приликом нагласио да је Мејкерс спејс још један од начин да се промовише наука, и то баш у простору једног од 13 научних клубова у Србији, изразивши захвалност компанији НИС, Граду који је подржао програм Заједници заједно, и Центру за промоцију науке у чијем простору се сада налази свима доступна радионица.

radionica

Андрија Младеновић, заменик градоначелника Београда, позвао је све Београђане да се учлане у Мејкерс спејс и искористе могућност бесплатног чланства у заједници која је сада у могућности да реализује своје идеје, уз напомену да ишчекује много квалитетних ствари које ће бити произведене у овом простору.

Тања Аднађевић, руководилац програмског сектора Центра за промоцију науке, који је осмислио читав концепт Мејкерса, изјавила је: „Оно што је јединствено за Мејкерс спејс Научног клуба Београд је чињеница да је то бесплатан простор намењен свим заинтересованима. На овај начин смо желели да се прикључимо и будемо део покрету мејкера и мејкерс заједница које се широм света развијају. Овакви простори су инкубатори знања и технологије за 21 век, а све са циљем повећања дигиталне и технолошке писмености.“

kamere

У Меjкерс спејсу чланови имаjу отворен приступ свим садржаjима – од библиотеке, преко рачунарске мреже до машина, и потпуно су слободни да користе све доступне ресурсе. Простор jе отворен за децу, одрасле, научнике, предузетнике, уметнике, креативце и садржи широки спектар опреме – од 3Д штампача и скенера, ласерских тестера, CNC машина, лемних станица па до маказа за сечење картона.

Остале активности