Питагора и његови ученици у Чачку

Питагора и његови ученици у Чачку

У Научном клубу у Чачку, 7. октобра у 19 часова биће изведена представа Питагора и његови ученици

[:]Screen Shot 2016-10-03 at 10.17.13 AM

У оквиру активности Научног клуба у Чачку, у петак, 7. октобра, биће изведена у 19 часова представа Питагора и његови ученици. Сценарио за представу осмислила је наставница математике у Основној школи ”Милица Павловић” у Чачку, Биљана Новковић, а по делу Милутина Миланковића ”Оснивачи природних наука”.

Представу ће извести ученици и бивши ученици Основне школе ”Милица Павловић”, а представа је намењена ученицима основних школа, а пре свега седмацима који по програму раде Питагорину теорему и обрнуту Питагорину теорему.

Сажет програм:

Година је 520. пре нове ере. На узвишици западно од вароши Кротон, Питагора подучава своје ученике. Упућује их како да на небу уоче Поларну звезду (Северњачу). Прича им о Сфери, ”најсавршенијем геометријском облику што га може бити” и лоптастом изгледу Земље. Упознаје ученике са односом страница сваког правоуглог троугла и какву је примену, приликом изградње грађевина на којима је радио у Египту, та законитост имала. На крају закључује ”Ко у школи не научи све што је потребно, тај ће храмати целог свог живота”.

Остале активности