Почетак пројекта SECURE

Почетак пројекта SECURE

Првим радним састанком на Канарским острвима започео је нови пројекат Центра − SECURE, који у фокусу има оснаживање истраживача и смањење несигурности истраживачких каријера.

Први радни састанак пројекта SECURE Sustainable Careers for Researcher Empowerment (Одрживе каријере за оснаживање истраживача) одржан је 26. и 27. јануара 2023. у просторијама Океанске платформе Канарских острва (PLOCAN), која је руководећа организација овог пројекта.

У наредне две године, конзорцијум пројекта SECURE ће радити на приступима који ће оснаживати истраживаче да остваре одрживу каријеру, како унутар тако и изван академске заједнице. Пројекат ће развити, тестирати и имплементирати заједнички оквир истраживачких каријера, који нуди скуп опција за подршку организацијама у запошљавању, обуци и мобилности истраживача, са циљем унапређења и смањења несигурности истраживачких каријера. SECURE ће тестирати аспекте оквира истраживачких каријера кроз тестирање различитих модела у четири истраживачке организације, једном научном фонду и једној агенцији за запошљавање.

У оквиру SECURE конзорцијума, Центар за промоцију науке води радни пакет за дисеминацију, комуникацију и експлоатацију. ЦПН је задужен за ширење циљева, напретка и коначних резултата пројекта ка циљним актерима који могу имати директну корист од пројекта (организације које се баве истраживањем, организације за финансирање истраживања, индустрија, невладин сектор, цивилно друштво и доносиоци одлука). Главна задужења укључују креирање визуелног идентитета, успостављање комуникационих канала и константно информисање о пројектним активностима и резултатима. ЦПН ће, такође, учествовати и у организацији бројних радионица и завршног самита.

На првом радном састанку, поред представника свих 18 партнерских организација конзорцијума, учествовао је и Дарио Капезуто из Генералног директората за истраживање и иновације Европске комисије, који је дао увид у текуће активности Комисије на подршци и преобликовању каријера истраживача на европском нивоу.

Остале активности