Презентација Климатске капсуле уз климатске радионице у Казерти и Челолеу

Презентација Климатске капсуле уз климатске радионице у Казерти и Челолеу

Поставка Климатске капсуле представљена је на два места у јужној Италији током јула – Казерти и Челолеу. Уз поставку је организован и пратећи радионичарски програм, који се развија у оквиру Climateurope2 пројекта

Тим Центра за промоцију науке представио је пројекат Climateurope2 кроз поставку Климатске капсуле и организовао радионице за децу и одрасле кроз Еразмус+ размену са организацијом Didaxé.

Уз подршку кампањске регије и италијанске владе, Didaxé организује активности за децу и одрасле, подржавајући едукацију у оквиру ширег тематског опсега у Казерти и Челолеу. Једна од тема која је у фокусу рада организације Didaxé су климатске промене и едукација о важности климатских акција.

Didaxé окупља младе и одрасле становнике Италије у заједничким просторима где се спроводе разноврсне активности попут радионица, дискусија, концерата, изложби, и друге врсте едукативних садржаја. Кроз Еразмус+ програм, Didaxé позива експерте из различитих делова света да поделе своја искуства и активности са локалним становништвом Кезерте и Челолеа.

Центар за промоцију науке се одазвао овом позиву кроз више различитих активности са тематским фокусом едукације о климатским променама. У склопу посете је инсталација Климатске капсуле постављена у два града. Најпре је изложена у Казертавекији, старом граду округа Казерта, након чега је постављена у туристичкој области Челолеа. Циљ ове инсталације је да кроз уметнички дојам прикаже важност климатске акције упућујући посетиоце на апокалиптичан сценарио из 2057. године.

Поред инсталације, спроведене су и три радионице за децу и одрасле. Деца школског узраста су упозната са климатском слагалицом, где је задатак био да се састави температурна слика Напуља у последњa два века, како би се јасно видео пораст температуре у том периоду. Поред ове активности, учесници радионица су могли да се опробају у прављењу свог климатског сета за прву помоћ у преживљавању климе 2057. године. Програм који је предвиђен за старије учеснике је осмишљен у форми игре меморије, где је циљ спајање дефиниција климатских термина са њиховим значењем.

Одржан је и састанак са локалним партнерима организације Didaxé у циљу даљег развоја међуинституцијалне сарадње Италије и Србије и побољшања образовне и развојне сцене обе земље.

Остале активности