Пројекат TeRRIFICA у Ријеци

Пројекат TeRRIFICA у Ријеци

Представљање пројекта посвећеног климатским променама и повезивању науке и друштва одржано је на Свеучилишту у Ријеци

 

На Свеучилишту у Ријеци је 29. маја одржано прво представљање пројекта TeRRIFICA у Хрватској, у оквиру велике регионалне иницијативе којом се у процес одлучивања и развијања климатских акција укључују сви кључни актери друштва – наука и образовање, доносиоци одлука, бизнис и индстрија, и сами грађани којима су такве акције намењене. Центар за промоцију науке, као иницијални партнер пројекта, истовремено је и центар регионалних активности у седам земаља Југоисточне Европе – поред Србије, то су Албанија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Мађарска, Румунија и Хрватска.

 

У почетној фази пројекта, циљ је да се мапирају, повежу и активирају постојеће акције, иницијативе и удружења, како би се приступило развоју пилот активности које ће бити тестиране у пракси. На скупу у Ријеци је тим поводом учествовало око двадесет представника веома разноврсних организација из свих домена укључујући, између осталих, и грађанско удружење Еко Кварнер које већ годинама успешно делује на претварање острва Крк у самоодрживу и енергетски независну заједницу. Истраживачи са ријечког универзитета су представили неколико изванредних пројеката који одговарају на потребе заједнице, док су представници локалних и регионалних власти причали о позитивним законским решењима и подстицајима, изразито иновативним на регионалном нивоу, који су развијени као одговор на новонастале климатске околности.

Пројекат TeRRIFICA започео је у јануару 2019. и траје три и по године са циљем развијања нових акција и подршке постојећим иницијативама усмереним на прилагођавање (адаптацију) и избегавање (митигацију) негативних последица климатских промена. Партнере из шест земаља Европе предводи организација Science Shop из Бона.

 

Остале активности