Projekat TeRRIFICA u Rijeci

Projekat TeRRIFICA u Rijeci

Predstavljanje projekta posvećenog klimatskim promenama i povezivanju nauke i društva održano je na Sveučilištu u Rijeci

 

Na Sveučilištu u Rijeci je 29. maja održano prvo predstavljanje projekta TeRRIFICA u Hrvatskoj, u okviru velike regionalne inicijative kojom se u proces odlučivanja i razvijanja klimatskih akcija uključuju svi ključni akteri društva – nauka i obrazovanje, donosioci odluka, biznis i indstrija, i sami građani kojima su takve akcije namenjene. Centar za promociju nauke, kao inicijalni partner projekta, istovremeno je i centar regionalnih aktivnosti u sedam zemalja Jugoistočne Evrope – pored Srbije, to su Albanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Rumunija i Hrvatska.

 

U početnoj fazi projekta, cilj je da se mapiraju, povežu i aktiviraju postojeće akcije, inicijative i udruženja, kako bi se pristupilo razvoju pilot aktivnosti koje će biti testirane u praksi. Na skupu u Rijeci je tim povodom učestvovalo oko dvadeset predstavnika veoma raznovrsnih organizacija iz svih domena uključujući, između ostalih, i građansko udruženje Eko Kvarner koje već godinama uspešno deluje na pretvaranje ostrva Krk u samoodrživu i energetski nezavisnu zajednicu. Istraživači sa riječkog univerziteta su predstavili nekoliko izvanrednih projekata koji odgovaraju na potrebe zajednice, dok su predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti pričali o pozitivnim zakonskim rešenjima i podsticajima, izrazito inovativnim na regionalnom nivou, koji su razvijeni kao odgovor na novonastale klimatske okolnosti.

Projekat TeRRIFICA započeo je u januaru 2019. i traje tri i po godine sa ciljem razvijanja novih akcija i podrške postojećim inicijativama usmerenim na prilagođavanje (adaptaciju) i izbegavanje (mitigaciju) negativnih posledica klimatskih promena. Partnere iz šest zemalja Evrope predvodi organizacija Science Shop iz Bona.

 

Ostale aktivnosti