Први радни састанак пројекта EU Digital Deal у Атини

Први радни састанак пројекта EU Digital Deal у Атини

Тим Центра за промоцију науке учествовао је од 6. до 8. марта 2023. на првом радном састанку пројекта EUropean Digital Deal, подржаног кроз ЕУ Програм Креативна Европа.

Представници ЦПН-а, заједно са колегама из Арс Електронике из Линца, која руководи овим пројектом, и још 11 партнерских организација из Европе, током састанка у Атини продубили су методологију рада и успоставили наредне кораке ове велике међународне сарадње.

Пројекат EUDigitalDeal истражује ефекте убрзане дигиталне трансформације и нових технологија, попут алата и разноврсних модела примене вештачке интелигенције, на демократске вредности и системе. Овај подухват окупља уметнике, истраживаче, експерте, научне институције и представнике јавног сектора у покушају да одговоре на изазове технолошке трансформације и истакну значај уметности као могућег катализатора за одрживу иновацију која у свом средишту има човека и хуманистичке вредности.

До краја 2025. пројекат ће реализовати већи број фестивала, изложби и других програмских активности широм Европе, и подржати више од 200 уметника са циљем проширивања јавног дискурса о овим темама и отварања алтернативних перспектива за даљи развој. Кроз дигиталну платформу Digital Futures Action Plan, пројекат ће развити едукативне програме и пратеће материјале, пружајући оквир за отворену дискусију о интензивним променама кроз које друштво убрзано пролази. ЦПН ће кроз EUDigitalDeal реализовати art+science манифестације, догађаје и отворене позиве у наредне три године, организовати студијске посете партнерским организацијама и континуирано радити на едукацији и оснаживању младих професионалаца и ђака.

Остале активности