Рачунам на математику

Рачунам на математику

ЦПН је покренуо велику научнопопуларну манифестацију Мај месец математике. Укључите се!

Када упитате просечног грађанина Србије који му је био омиљени предмет у школи, он ће рећи да је то – одмах после физичког васпитања – била математика. Сасвим контрадикторно – кад питате који предмет је најмање волео, већина ће такође одговорити врло убедљиво да је то – математика.

Математика људе асоцира не само на бројеве и рачунање, већ и на мучење и неко лоше осећање. Тек два одсто њих, према квантитативном испитивању ставова које је ЦПН спровеo у сарадњи са Филозофским факултетом у Београду, рећи ће да их математика асоцира на мозгалице и размишљање и исто толико рећи ће да је математика основа за све и да је корисна и неопходна.

Математика је за многе људе баук, оно што их је морило током детињства или младости и оно што их је плашило и било непознаница када су одрасли. Но, то је само једна, углавном искривљена слика математике.

Како би грађанима приближио математику, наизглед озбиљну, страшну и досадну дисциплину и показао и њена друга лица – математику као као игру и страст – Центар за промоцију науке заједно са Математичким институтом САНУ-а, као и бројним партнерима, покровитељима и спонзорима, покренуо је националну научнопопуларну манифестацију Мај месец математике.

У Србију поводом ове манифестације долази више угледних математичара из Европе. Но, срж програма чини више гостујућих математичких изложби, али и бројни интерактивни математички експонати који су развијени у Србији. Свакога дана, у више простора, организују се радионице за све заинтересоване посетиоце, радионице које су прилагођене ђацима, затим такмичења, квизови, као и популарна предавања и дебате.

Циљ свих ових акција је да прикажу математику онаквом каква заправо јесте – као креативну вештину на граници уметности и науке.

ИСТРАЖИТЕ ВИШЕ О М3

На конференцији за медије, у среду, 25. априла у 12h, у Медија центру у Београду, пред великим бројем новинара представљен је програм активности током манифестације Мај месец математике. На конференцији су поред информација о М3, премијерно приказани и резултати истраживања ”Колико се грађани Србије плаше математике”. На конференцији су говорили Александра Дрецун, директорка Центра за промоцију науке, Зоран Марковић, директор Математичког института САНУ, Бранко Ковачевић, ректор Универзитета у Београду., Ђурђа Тимотијевић, Агенција МАСМИ и Добривоје Ерић, уредник програма М3.

Снимак са овог догађаја можете погледати овде.

Током маја 2012. у петнаест градова Србије организован је разноврстан програм којим математика излази на улице, тргове и речне обале, осваја галерије, музеје и друге јавне просторе.

Свечано отварање Маја месеца математике одржава се 27. априла у 12 часова у свечаној сали Српске академије наука и уметности чије је председник, академик Никола Хајдин, покровитељ манифестације Мај месец математике.

Истог дана, 27. априла, у Галерији науке и технике САНУ-а (Ђуре Јакшића 2), биће одржана промоција књиге Смем ли да бројим? проф. др Гинтера Циглера, познатог математичара, популаризатора науке и међународног покровитеља манифестације. На истој локацији уједно се отвара и Интерактивна изложба Imaginary која посетиоцима омогућује да облике попут поморанџе, јабуке, лимуна и смокве погледају очима математичара. Изложбу је осмислио ауторски тим Института за математичка истраживања из Оберволфаха.

Највећи број изложби, радионица, такмичења и других догађаја из богатог програма манифестације Мај месец математике дешава се у галерији у приземљу Робне куће „Београд“ у Кнез Михаиловој улици број 5. Међутим, друга дешавања током маја одржавају се на бројних броградским локацијама, као и у још 14 српских градова. Више о програму манифестације као и календару дешавања сазнајте на сајту манифестације Мај месец математике, www.m3.rs.

Tags

Остале активности