Гинтер Циглер у Београду

Гинтер Циглер у Београду

У издању ЦПН објављено „Смем ли да бројим“, популарна књига Гинтера M. Циглера, чувеног математичара из Немачке


 Српско издање књиге обjавио jе Центар за промоциjу науке, у сарадњи са Математичким институтом Српске академиjе наука и уметности и Заводом за уџбенике, поводом манифестациjе М3 (Маj месец математике), коjа се у Београду и петнаест градова Србиjе одржава до 27. априла до 31. маjа.

На врло посећеној промоциjи је говорио Гинтер M. Циглер, аутор књиге, Добривоjе Лале Ерић, уредник програма манифестациjе М3, и Александар Липковски, преводилац.

Књига Смем ли да броjим?, намењена широj публици с намером да jоj приближи „таjанствени“ свет математике, забавно jе и духовито штиво препуно анегдота написано сажетим jезиком, чиме jе, према речима преводиоца Александра Липковског, „аутор приближио свет математике савременом читаоцу, коjи нема ни времена ни стрпљења да чита дубокоумне расправе и дебеле књиге, а математичко знање му ниjе jаче од некадашњег знања образованог читаоца“.

Гинтер М. Циглер, рођен у Минхену, студирао jе математику у свом родном граду и на Масачусетском институту технологиjе, а у 31. години jе постао наjмлађи професор на Техничком универзитету у Берлину. Одликован jе „Лаjбницовом наградом“, наjзначаjниjим немачким признањем за истраживање, као и наградом за најбољег комуникатора науке. Као председник Немачког друштва математичара и инициjатор Године математике, током 2008. jе у Немачкоj започео велику и шармантну офанзиву у корист своjе струке. Ову офанзиву сада наставља са Слободног универзитета у Берлину.

Више о манифестацији Мај месец математике истражите на сајту www.m3.rs

Tags

Остале активности