Хавијер Бараљо у Београду

Хавијер Бараљо у Београду

Чувени шпански математичар Хавијер Бараљо гостовао је у Београду током Маја месеца математике

Гост манифестације Мај месец математике, као и Института Сервантес у Београду, био је познати шпански математичар Хавијер Бараљо. Он је током 14. и 15. маја одржао две радионице о визуелним илузијама у свакодневном животу.

На овим радионицама намењеним ученицима од 5. до 8. разреда који добро владају енглеским језиком, говорило се о томе како нас мозак и очи лако могу преварити представљајући нам једну слику на једноставнији начин како би је лакше схватили. Такође, мозак нам може приредити и оптичку илузију и тако преварити наша чула. Зато су на радионици коју је водио Бараљо ученици спознавали илузије које се јављају у свакодневном животу и учили да доводе у питање појаве у стварности.

Осим ових радионица, Бараљо је одржао и два предавања: о проширењу Манделбротовог скупа у трећу димензиjу и о Герници, чувеној слици Пабла Пикаса.

Ова веома симболична слика, настала пре 75 година током Шпанског грађанског рата, показује сву трагедију и патњу људи у рату. Временом је постала антиратни симбол и асоцијација на овај рат, а Бараљо у њој налази чудесне симболе и поруке о којима је говорио током своје посете Београду у оквиру манифестације Мај месец математике.

 

 

Tags

Остале активности