Havijer Baraljo u Beogradu

Havijer Baraljo u Beogradu

Čuveni španski matematičar Havijer Baraljo gostovao je u Beogradu tokom Maja meseca matematike

Gost manifestacije Maj mesec matematike, kao i Instituta Servantes u Beogradu, bio je poznati španski matematičar Havijer Baraljo. On je tokom 14. i 15. maja održao dve radionice o vizuelnim iluzijama u svakodnevnom životu.

Na ovim radionicama namenjenim učenicima od 5. do 8. razreda koji dobro vladaju engleskim jezikom, govorilo se o tome kako nas mozak i oči lako mogu prevariti predstavljajući nam jednu sliku na jednostavniji način kako bi je lakše shvatili. Takođe, mozak nam može prirediti i optičku iluziju i tako prevariti naša čula. Zato su na radionici koju je vodio Baraljo učenici spoznavali iluzije koje se javljaju u svakodnevnom životu i učili da dovode u pitanje pojave u stvarnosti.

Osim ovih radionica, Baraljo je održao i dva predavanja: o proširenju Mandelbrotovog skupa u treću dimenziju i o Gernici, čuvenoj slici Pabla Pikasa.

Ova veoma simbolična slika, nastala pre 75 godina tokom Španskog građanskog rata, pokazuje svu tragediju i patnju ljudi u ratu. Vremenom je postala antiratni simbol i asocijacija na ovaj rat, a Baraljo u njoj nalazi čudesne simbole i poruke o kojima je govorio tokom svoje posete Beogradu u okviru manifestacije Maj mesec matematike.

 

 

Tags

Ostale aktivnosti