Томас Фокт у Београду

Томас Фокт у Београду

У оквиру Маја месеца математике, гост ЦПН-а из Немачке, Томас Фокт, 10. маја, у САНУ водио радионицу за научне новинаре.

Центар за промоцију науке је у оквиру Маја месеца математике, 10. маја организовао једнодневну стручну радионицу за научне новинаре из водећих медија у Србији. Радионица је организована у Галерији науке и технике САНУ, а радионицу је водио познати немачки научни новинар и популаризатор науке Томас Фокт.

По образовању геолог и новинар, Томас Фокт (Thomas Vogt) је о науци писао за водеће немачке листове. Тренутно води Одељење за комуникације Немачког друштва математичара. Учествовао је у организацији манифестације Година математике 2008, као и у покретању обележавања Маја месеца математике у Немачкој, манифестација које су биле узор за осмишљавање и организовање истоимене манифестације у Србији. Како би подржао ову иницијативу, Фокт је на позив ЦПН, дошао у Београд након угледног немачког математичара Гинтера Циглера.

Радионица за научне новинаре коју је Фокт водио, организована је у сарадњи ЦПН и Српске академије наука и уметности (САНУ), а главна тема радионице била је математика у медијима. Фокт је новинарима говорио о математици као делу опште културе, као и о томе како се извештава о математици, како учинити математику забавном, те како се организују научнопопуларни догађаји на којима се промовише математика. Новинарима се обратио и Дејан Масликовић, помоћник управника послова САНУ, а током радионице је организован и обилазак зграде САНУ, што је изазвало велико интересовање.

Радионица је део Колоквијума научног новинарства, целогодишњег програма за професионалне новинаре који организује Центар за промоцију науке. Током Колоквијума са одабраним полазницима реализује се специјални медијски програм чији је циљ да ојача положај научних новинара у Србији и пружи дугорочну стручну подршку професионалним новинарима који су се посветили темама из науке у технологије. У оквиру овог програма у априлу 2012. организована је радионица на броду Аргус, а до краја године планирано је више сличних активности у земљи и иностранству – ако желите да се укључите, пријавите се на адреси prijave.cpn.rs/novinari.

Tags

Остале активности