Радионица: Сове, мале мудрице

Радионица: Сове, мале мудрице

У Научном клубу Центра за стручно усавршавање 13.12.2018. године, реализована је прва од три радионице у оквиру пројекта Мала школа гваличарења, а који је под окриљем  Центра за промоцију науке

Радионице су одржале професорка биологије Оливера Коларић и професорка енглеског језика Ана Крстић.

Радионице похађају ученици разредне и предметне наставе ОШ « Јован Поповић», ОШ « Велизар Станковић Корчагин» и ОШ « Брана Павловић «.

Активности на првој радионици „Сове –мале мудрице“ биле су:

Анкета: „Шта знам о совама“

Интерактивно и едукативно  предавање „ Живот сова“

Презентација : „Сове нашег краја“

Презентација: „Дисекција – лабораторијска вежба“

Радионица: „Да ли умем да препознам ту сову“

Упознавање са будућим радионицама

Пројекат Мала школа гваличарења има за задатак да обучи ученике за самостално  извођење лаботраторијског огледа  дисекције гвалица и на тај начин упознају начин исхране сова а кроз интерактивне едукативне радионице ученици ће стећи знање о станишту, анатомији, угрожавању и заштити сова. Израдом збирке са анатомским костима које су пронађене у гвалицама ученици ће  доказати да су сове велике грабљивице и чиме се хране и на тај начин упознати анатомију сисара. Пројекат је у корелацији са више предмета, међу којима су: биологија, екологија, техничко и информатичко oбразовање, орнитологија, чувари природе, природа и друштво.

Један од посебних циљева пројекта је да ученици који науче да изводе дисекцију и детерминишу анатомске кости, цео поступак представе вршњацима из својих школа.Човек својим негативним деловањем на природу утиче негативно и на живот осталих живих бића на Земљи. Ученици ће кроз едукацију и интерактивне радионице  научити шта све угрожава живот сова и на који начин се оне могу заштити у природи. Они ће се такође обучити за рад у лабораторији и извођење вежбе дисекције.

 

Остале активности