Разговор о програму Хоризонт Европа

Разговор о програму Хоризонт Европа

Делегација Европске уније у Србији, уз подршку националне Привредне коморе, организовала је 22. априла први вебинар посвећен новом ЕУ оквирном програму за науку и истраживања – Хоризонт Европа

Девети оквирни програм Европске уније за истраживања и иновације – Хоризонт Европа – наставља добро утабаним путем својих претходника доносећи, ипак, бројне новине, преусмеравања и прилагођавања измењеним околностима, новим реалностима и нарастајућим друштвеним изазовима. Kада је у питању однос науке и друштва, нови програм раскида са претходним, наменски развијаним целинама у покушају да некада појединачне, независне теме и позиве интегрише унутар „кластера“ и „мисија“ као новоуспостављених приступа. Хоризонт Европу стога прате и унапређене научне политике, уз готово опипљиву позицију Циљева одрживог развоја и сродних концепата и докумената Уједињених нација.

Евидентно је и настојање Европске комисије да поједностави правила финансирања за пројекте од значаја за развој Европе, као и да синергетски обједини различите програме и моделе финансирања. Практична примена оваквог приступа може се видети у програму за финансирање истраживања и иновација у периоду од 2021. до 2027. године. Хоризонт Европа са буџетом од 95,5 милијарди евра доноси нова правила игре када је финансијска имплементација пројеката у питању.

Током вебинара говорило се и о позиву за EIC Pathfinder, који је отворен у оквиру новог сегмента – Европског иновационог савета (European Innovation Council). Позив је намењен компанијама и/или истраживачким организацијама у раној фази развоја нових производа, услуга или пословних модела. Траже се иновативне идеје, а претходно искуство и референце тимова који аплицирају нису неопходни.

Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу ЦПН-а, говорио је о везама претходних и новог оквирног програма, сродним политикама и успостављеним циљевима Европске уније. Посебно су представљена искуства и резултати у оквиру рада на Х2020 пројекту RRING, с нагласком на припреми и предаји првог националног извештаја на Унескове Препоруке о науци и научним истраживачима.

На вебинару су говорили:

  • Добривоје Лале Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу Центра за промоцију науке,
  • Марија Шола Спасић, менаџерка пројеката Електротехничког факултета Универзитета у Београду,
  • др Горан Стојановић, редовни професор на Kатедри за електронику, Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду,

уз модерацију Александра Обрадовића, стручњак за комуникације у ЕУ делегацији.

 

Остале активности