Разговор о развоју образовног система у доба вештачке интелигенције

Разговор о развоју образовног система у доба вештачке интелигенције

Представници Центра за промоцију науке учествовали су на округлом столу „Вештачка интелигенција и добробит ученика/студената – изазови и прилике за доносиоце одлука“.

Центар за образовне технологије Западни Балкан је, у априлу 2023. године, четврту годину заредом, одржао међународну онлајн конференцију „Дигитално образовање“, коју сваке године посећује преко 6000 стручњака, наставника, истраживача и доносилаца одлука у области дигиталног образовања.

Ове године конференцији је претходио округли сто посвећен разматрању нових трендова у области вештачке интелигенције (ВИ) и дигиталне добробити (благостања) ученика и студената.

Циљ овог скупа био је да се истраже начини на које вештачка интелигенција може унапредити образовање и помоћи ученицима да постигну боље резултате. На састанку су били представљени најновији резултати истраживања и праксе у области ВИ-ja и образовања, а предавачи су поделили своја искуства. Након дискусије, учесници су имали прилику да учествују и у три радионице посвећене вештачкој интелигенцији и њеном утицају на политике образовања, добробити ученика и студената и праведност у образовању.

Састанак је организовао Центар за образовне технологије Западни Балкан у сарадњи са Министарством просвете, Заводом за унапређивање образовања и васпитања, Заводом за вредновање квалитета образовања и васпитања и канцеларијом Уницефа у Србији, уз подршку компанијa Yettel, Microsoft и Oracle Academy.

На ЛИНКУ можете преузети свеобухватни извештај са овог округлог стола који је објављен у јуну 2023. године под називом „Вештачка интелигенција у образовању и дигитална добробит ученика/студената – изазови и могућности за доносиоце одлука“:

Овај извештај је само први у низу корака са дугорочним циљем да се образовање усклади са током развоја ВИ-ja тако да се очува благостање, као и унапреди квалитет ретенције знања и вештина ученика и студената у Србији.

Остале активности